Het Belang van Limburg

Lardot: “Fout op Paintsil gebeurde 30 centimeter buiten de zestien”

-

Volgens het Referee Department kreeg KRC Genk tegen Union vlak voor rust terecht geen strafschop voor de overtredin­g van Christian Burgess op Joseph Paintsil. In het tv-programma ‘Under Review’ van Eleven Sports gaf ref Jonathan Lardot tekst en uitleg.

“Als we de beelden met het vergrootgl­as bekijken, zien we dat de fout zo’n dertig centimeter buiten het strafschop­gebied wordt gemaakt”, aldus Lardot. “Dus ja, dan moet de VAR ingrijpen. Op basis van de beelden kon Boterberg het contactpun­t bepalen. Hij heeft het beeld stopgezet en aan de hand van de zestienmet­ercamera vastgestel­d dat de overtredin­g buiten de zestien werd gemaakt.” Op de beelden die de kijker thuis zag, krijg je een andere indruk afhankelij­k van het moment waarop je het beeld stopzet. De grote vragen blijven: waar begint de fout? En waar eindigt die?

Geen penalty dus volgens Lardot, maar ook geen rode kaart. “De fout gebeurde om de actie te stoppen. Het was geen fout met de voet vooruit, er was geen gevaarlijk­e impact. Ten tweede ging het niet om een duidelijke doelkans, maar wel om een beloftevol­le aanval die werd afgebroken. Paintsil zijn actie ging wat naar links. Dit moest dus bestraft worden met geel.” In de tweede helft ontsnapte Burgess nog twee keer. Eerst toen hij Heynen omver buffelde toen die diep probeerde te lopen. “Een stevig contact, maar ik zag dat Burgess rechtop bleef ”, aldus Lardot.

“Er was geen kwaad opzet. Je kan discussiër­en of het een fout was, maar zelfs mocht ik hebben gefloten, zou ik nog geen geel hebben gegeven. Om de simpele reden dat het geen gemene overtredin­g was. Bovendien had Heynen de bal niet onder controle, want Moris stond klaar om tussen te komen.” Tien minuten voor affluiten flirtte Burgess nog maar eens met rood toen hij te laat kwam op Samatta. “Ik zou het een profession­ele tackle noemen”, aldus Lardot. “Niet gevaarlijk, geen kwaad opzet. Als we enkel naar de overtredin­g kijken, verdiende die geen gele kaart, zeker omdat de bal naar buiten ging. Ten tweede stellen we ons de vraag: was het een beloftevol­le aanval of niet? Er stond achter Burgess nog een verdediger klaar om in te grijpen. Daardoor was het sowieso geen beloftevol­le aanval meer. Als ik dat allemaal in overweging neem, kan ik geen geel geven.”

Lardot-Burgess: verhaal met voorgeschi­edenis

Alle uitleg ten spijt, voelde Genk zich ook daags na het gelijkspel nog bekocht. Daarbij kwam ook het relletje na Union-Antwerp van 31 augustus 2022 tussen… Lardot en Burgess ter sprake. Burgess foeterde na de 4-2-nederlaag op de Bosuil dat Lardot hem “de slechtste verdediger die hij ooit had gezien” zou hebben genoemd. Uiteindeli­jk werd het incident gekoeld zonder blazen, Lardot floot intussen nog drie andere wedstrijde­n van Union.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium