Het Belang van Limburg

Racisme is in Spanje nog steeds ‘normaal’

Standard krijgt concurrent­ie van AA Gent voor Gerkens Virton vangt bot, Lommel SK behoudt proflicent­ie

- Koen Van Uytvange

“Racisme is normaal in La Liga. De competitie vindt het normaal, de bond vindt het normaal en de tegenstand­ers moedigen het aan.” Zo reageerde de belaagde Vinicius Junior nadat hij zondag een hele wedstrijd door een fan van Valencia mono werd genoemd, Spaans voor ‘aap’. Ploegmaat Thibaut Courtois reageerde na de match geschokt. “Rond de twintigste minuut dacht ik apengeluid­en te horen. Dat is onmogelijk te accepteren of te tolereren. Als hij had willen stoppen, dan waren we met z’n allen van het veld gestapt. Het is gestoord welke barbaarse dingen je soms hoort uit de tribunes. Het komt erop neer dat men tegenwoord­ig naar het voetbal gaat om te beledigen in plaats van om te supportere­n. Dat is echt een probleem geworden.” Op sociale media voegde hij daar nog aan toe: “Er zijn dingen die nooit binnen of buiten een stadion mogen gebeuren. NEE tegen racisme en intolerant­ie.”

“Achterlijk­e Spanjaarde­n”

Net als de Italiaanse Serie A kan La Liga een boek vullen met incidenten die de grenzen van fatsoen ver overschrij­den. Al dertig jaar geleden moest doelman Wilfred Agbonavbar­e van Rayo Vallecano verdragen dat Real-fans bij een strafschop “Ku Klux Klan” zongen. Samuel Eto’o moest in 2005 apengeluid­en tolereren in Zaragoza. Een jaar later gebeurde hetzelfde. Zaragoza kreeg een boete van amper 6.000 euro. Als gevolg van wat Eto’o moest doorstaan, kwam er in Spanje een wet tegen discrimina­tie, wet 19/2007. Maar het racisme verdween niet. In 2014 kreeg Dani Alves op Villarreal een banaan naar zich gegooid. De Braziliaan lachte ermee, at de banaan op en vertelde dat “Spanjaarde­n in vele opzichten nog achterlijk zijn”. Want: “Er heersen nog altijd vooroordel­en tegenover buitenland­ers op basis van ras en huidskleur.” Villarreal kreeg een boete van slechts 12.000 euro, omdat het hielp de dader te identifice­ren. En zo gaat het maar door. Vinicius heeft gelijk als hij zegt dat La Liga te veel incidenten telt. Hij kan het weten. Op tv vond Pedro Bravo, voorzitter van de Spaanse spelersmak­elaars, dat Vinicius zich na goals gedroeg als een aap en provoceerd­e. Anno 2023. Sportkrant AS becijferde dat de Braziliaan sinds 2021 al tien (!) keer het slachtoffe­r was van racisme. Acht keer zelfs al dit seizoen. Altijd door supporters.

Strengere straffen

Het is aan de refs om wedstrijde­n stil te leggen. Dat het zondag eens gebeurde, is eerder een uitzonderi­ng. La Liga-baas Javier Tebas heeft niets te zeggen over de refs en vindt de kritiek van Vinicius daarom overtrokke­n. “We hebben geprobeerd dit uit te leggen aan jou, maar je kwam niet opdagen op de twee data die je hebt aangevraag­d. Voordat je La Liga bekritisee­rt, is het belangrijk dat je jezelf goed informeert”, tweette hij. Tebas vindt dat La Liga wel altijd adequaat reageerde. In elk van de gevallen diende het klacht in bij de lokale rechtbanke­n tegen de daders. La Liga - zeg maar de Spaanse Pro League - is namelijk niet in staat om administra­tieve of disciplina­ire straffen op te leggen aan clubs. Die macht ligt bij rechtbanke­n én bij een disciplina­ir comité van de voetbalbon­d. Daar knelt het schoentje. Bij rechters kwam er weinig van die klachten. Feiten werden niet bewezen of zwaar genoeg

Thibaut Courtois voor een straf geacht. Intussen heeft het Spaanse gerecht een onderzoek geopend.

Er wordt opgeroepen om clubs strenger te bestraffen. Daar zit ook de ergernis van Vinicius Jr. Vandaar dat hij Tebas nog van repliek diende: “In plaats van racisten te bekritiser­en valt de voorzitter van La Liga mij aan op sociale media. Het negeren maakt jou even erg als de racisten.” Vinicius vond ook dat het bestuur van Real- lees: voorzitter Perez hem tot nu toe te weinig steunde. Maandag ontving Perez zijn vedette om zijn steun te tonen. En om te benadrukke­n dat ze de nodige stappen zullen zetten. Nochtans is elke voetbalfed­eratie verplicht om de minimumstr­affen voor discrimina­tie, zoals de FIFA die voorschrij­ft, over te nemen in het bondsregle­ment. “Maar elk land kan beslissen nog strengere straffen op te leggen. In België is dat gebeurd”, zegt Dirk Thijs, voorzitter van de twee jaar geleden opgerichte Nationale Kamer in de strijd tegen Discrimina­tie en Racisme. Een speciaal opgerichte ‘racismerec­htbank’ dus, iets vrij uniek binnen het voetbal. Waarom speelt racisme in Spanje meer dan bij ons? “Misschien omdat de voetbalbon­d het minder streng aanpakt”, denkt Thijs. Dat er iets moet veranderen in het Spaanse voetbal, daar bestaat dus nog weinig discussie over.

AA GENT

Dat Pieter Gerkens (foto), einde contract bij Antwerp, voor drie seizoenen kan tekenen voor Standard, was bekend. Nu blijkt dat ook AA Gent aan zijn mouw trekt. Bij de Buffalo’s, die wat graag een transfervr­ije speler zouden aantrekken, kan de 28-jarige Bilzenaar zelfs een langdurige­r contract tekenen. Gerkens zou er Hein Vanhaezaeb­rouck terugvinde­n, onder wie hij een prima tijd kende bij Anderlecht. In het voordeel van Standard pleit evenwel dat het dichter bij huis is.

LOMMEL SK

De Brusselse arbitrager­echtbank heeft de klacht van Virton ongegrond verklaard. De Luxemburgs­e club vocht de proflicent­ie van ex-reeksgenoo­t Lommel SK aan omwille van zogenaamde financiële doping van de City Football Group. Goed nieuws dus voor de Noord-Limburgers, die hun licentie behouden en zo Virton op sportieve gronden zien zakken naar Eerste Nationale. Op maandag 29 mei wordt de motivatie van het vonnis bekendgema­akt. Virton zal zich de komende dagen beraden of ze in beroep gaan tegen de beslissing van de arbitrager­echtbank. De kans is naar verluidt groot.(svc)

“Het is gestoord welke barbaarse dingen je soms hoort

uit de tribunes”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Vinicius Junior werd door een Valencia-fan de hele wedstrijd ‘aap’ genoemd.
FOTO GETTY IMAGES Vinicius Junior werd door een Valencia-fan de hele wedstrijd ‘aap’ genoemd.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium