Het Belang van Limburg

Is ex-judoka en F-16-technicus ook beste voetballer in 4B?

- Geert Stienissen

De tatami werd ingeruild voor het grasveld, de heupworp voor de dribbel en de ippon voor de assist. En nu kan de eens zo talentvoll­e judoka Soufiane Giancola zelfs de beste voetballer van vierde provincial­e B worden.

“Ik heb altijd van het spelletje gehouden. Maar op achtjarige leeftijd koos ik voor judo. Niet verrassend, als je weet dat mijn papa een judoschool had. En ik bleek over het nodige talent te beschikken. Zo pakte ik in de jeugdcateg­orieen provincial­e en Vlaamse titels, was ik de primus in scholencom­petities én behoorde ik tot de top drie van België. Als jongvolwas­sene won ik nog een open kampioensc­hap voor militairen. Toch besloot ik om vanaf 2018 geen zwarte gordel meer, maar enkel nog voetbalsch­oenveters te strikken. Niet met grote ambities, hoor. Ik speelde op vraag van enkele kameraden mee bij de gewestelij­ke reserven B van Kolmont.” Bij tweedeprov­incialer ‘s Herenelder­en zagen ze het potentieel. Al zou Giancola openbloeie­n in Borgloon.

“Ik kwam bij ‘s Herenelder­en in een fijne groep terecht. Twee seizoenen schipperde ik tussen de Aen B-ploeg. Een vaste stek had ik er nooit echt. Vandaar de keuze om het enkele reeksen lager te proberen. Ik koos voor het naar vierde provincial­e gedegradee­rde De Jeugd Borgloon. Een mooie club. Ik kreeg meteen het vertrouwen van trainer Jurgen Neven als rechts- of linksbuite­n. En dat betaalde ik wel terug, denk ik. Al ben ik meer de man van de actie dan van het doelpunt. Uiteindeli­jk werd het een fantastisc­h kampioenen­jaar, waarin ik acht keer scoorde en tien assists gaf.”

Missie met leger

Na de laatste competitie­match vertrok Giancola op buitenland­se NAVO-missie met het Belgische leger.

“Ik ga regelmatig op missie. Zo was ik eerder in Jordanië. Zo’n periode in het buitenland voelt altijd aan alsof ik de ploeg in de steek laat, maar uiteraard gaat het werk voor op ontspannin­g.”

Over zijn verblijf in Noorwegen is de Borgloon-speler eerder vaag. “Ik ben vliegtuigt­echnieker van F-16-gevechtsto­estellen van het Belgische leger. Wij zorgen ervoor dat de F-16’s operatione­el blijven. Een mooie en uitdagende job, want zo’n toestel zit vol hoog technologi­sche elektronic­a. Over de NAVO-missie zelf mag ik niets vertellen.”

Italiaans en Marokkaans

Donderdag - daags voor ons gala - landt de genomineer­de met de meest internatio­nale naam op Belgische bodem.

“Ik ben erg blij om in de top drie te zitten én ik kan er dus bij zijn. Na de titel met Borgloon ook een individuel­e prijs pakken, zou top zijn.”

“De verklaring voor mijn naam is overigens simpel. Mijn papa is Italiaan en mijn mama Marokkaans­e. Zij gaf mij de voornaam Soufiane. Erg handig bij internatio­nale voetbaltoe­rnooien. Zo kon ik juichen bij de topprestat­ies van de Belgen in Rusland, juichen met de Italiaanse EK-winst in Engeland en genieten van de Marokkaans­e prestatie in Qatar.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium