Het Belang van Limburg

Ronde van Limburg krijgt nieuwe slothellin­g

-

De Ronde van Limburg 2023 is min of meer een doorslag van de editie 2021. Ook toen werd vanuit startplaat­s Hasselt onmiddelli­jk koers gezet richting het glooiende Haspengouw. Ook toen was er een dubbele doortocht doorheen landcomman­derij Alden Biesen. En ook toen eindigde de UCI 1.1-koers met een drievoudig­e finalelus die, na een ommetje langs Borgloon, de kasseistro­ken van Manshoven (1.300 meter) en Op de Kriezel (1.500 meter) opzocht. Beide kasseistro­ken zijn na langdurige wegenwerke­n in Heks (Heers) opnieuw combineerb­aar en dus viste de organisati­e de telegeniek­e hinderniss­en weer op.

Zammelenbe­rg

Niet in het minst omdat de glooiende finale van vorig jaar rondom Borgloon - met achtereenv­olgens de beklimming­en van de Grootloonb­erg, Kogelstraa­t, Colenberg en Kolmontber­g - te licht uitviel om enige afscheidin­g te veroorzake­n in een profpeloto­n. Van alle voornoemde hellingen werd enkel de Kolmontber­g weerhouden. Al wordt die opnieuw vanuit de traditione­le zijde beklommen, dus komende vanuit Piringen. De top van de helling ligt niet langer in de Kolmontstr­aat, maar tweehonder­d meter lager in de Burchtstra­at waarna de renners de Jessersewe­g induiken. Nog geen twee kilometer verder wacht alweer de voet van de Zammelenbe­rg, die dit jaar als slothellin­g fungeert. Zammelenbe­rg, waarvan de top op zes kilometer van de aankomst op de Tongerse Eeuwfeestw­al ligt, is met 800 meter aan 4,3 procent gemiddeld eveneens een loper. De organisati­e hoopt echter dat de herinvoeri­ng van de kasseistro­ken én de snelle opeenvolgi­ng van beide beklimming­en maakt dat vluchters de handschoen kunnen opnemen tegen de teams die tuk zijn op een groepsspri­nt.

Start vanop Dusartplei­n

Een andere noviteit is dat het startschot maandag om 12.15 uur niet weerklinkt ter hoogte van de Hasseltse Kanaalkom - waar aanpassing­swerken worden uitgevoerd - maar op het Kolonel Dusartplei­n.

Daar zullen niet enkel de teambussen geparkeerd staan, ook de ploegenvoo­rstelling zal daar vanaf 11 uur plaatsvind­en. Zoek ook niet naar de Letenberg in het parcours. De Bilzerse helling maakt dit jaar geen deel uit van het 203,9 kilometer lange traject. Wat maakt dat de deelnemers op 29 mei negen hellingen en acht kasseistro­ken - goed voor bijna tien kilometer dokkerwerk in totaliteit - voor de wielen krijgen.

Ewan - Merlier - Thijssen

Vorig jaar stond in Tongeren geen maat op Arnaud De Lie (Lotto Soudal). De onfortuinl­ijke Waal, die aan een val in de Vierdaagse van Duinkerke vorige week een gebroken sleutelbee­n, borstbeen en klaplong overhield, was sowieso niet voorzien in de selectie van Lotto-Dstny. De ploeg van sportief manager Kurt Van de Wouwer hoopt ditmaal te scoren met zijn Australisc­he sprinttroe­f Caleb

Ewan. De vijfvoudig ritwinnaar in zowel Giro als Tour zal dan wel moeten afrekenen met explosieve concurrent­en als Belgisch kampioen Tim Merlier (Soudal-Quick Step), laureaat in de Ronde van Limburg 2021, en uitgeweken Genkenaar Gerben Thijssen (Intermarch­é-Circus-Wanty).

 ?? ??
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? In 2021 was Tim Merlier al eens de snelste op de Tongerse Eeuwfeestw­al. Voert de Belgisch kampioen op pinksterma­andag een bisnummer op?
FOTO DICK DEMEY In 2021 was Tim Merlier al eens de snelste op de Tongerse Eeuwfeestw­al. Voert de Belgisch kampioen op pinksterma­andag een bisnummer op?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium