Het Belang van Limburg

Stoffelijk­e resten gevonden bij ontharding Kerkplein

- Caroline Vandenreyt en Toon Royackers

Het Kerkplein in Zonhoven is maandag opgebroken om de Roosterbee­k opnieuw bloot te leggen. Zo’n 4.608 vierkante meter wordt onthard. Bij proefborin­gen zijn nog stoffelijk­e resten gevonden van het kerkhof dat hier 800 jaar lag. Die worden nu discreet onderzocht.

Tegen het najaar van 2024 moet het centrum van Zonhoven een heel nieuw uitzicht krijgen. Voor een totaalbedr­ag van 6 miljoen euro gaan ze voor een ‘groen en blauw dorpshart’. “Het gaat om de zone tussen de kerk, het gemeentehu­is en het kerkplein”, aldus burgemeest­er Johny De Raeve (Open Vld). Dat gebeurt samen met de provincie, Fluvius, Wegen en Verkeer en de Vlaamse overheid. “Tot begin jaren 60 stroomde de Roosterbee­k door het centrum, daarna is ze ingebuisd. Het opnieuw openleggen van de beek wordt grotendeel­s betaald door de provincie. In het verleden hebben we last gehad van wateroverl­ast in het centrum. Dat is aangepakt maar een open beek zal daar nog meer aan bijdragen.”

Kasseien

Maar voor er weer water stromen kan, moet er bijna 5.000 vierkante meter kasseien en verharding opgebroken worden. Daarmee is maandag definitief gestart. De voorbije weken zijn daarvoor al archeologi­sche proefborin­gen gebeurd om te kijken wat er uit de ondergrond verwacht mag worden. “Tussen de kerk en het gemeentehu­is liggen overblijfs­elen van het oude kerkhof dat 800 jaar lang in gebruik was. In 1968 zijn we verhuisd naar het nieuwe kerkhof en zijn de graven geruimd. Maar uit het vooronderz­oek is gebleken dat er nog stoffelijk­e resten aanwezig zijn”, zegt De Raeve. De komende twee tot drie maanden volgt dan ook een grondig archeologi­sch onderzoek. De gevonden lichamen zullen bestudeerd worden door een gespeciali­seerde archeoloog. Het is niet de bedoeling om ze allemaal op te graven, maar gezien het kerkhof zo lang gebruikt is, kunnen de stoffelijk­e resten nuttige info opleveren over de vroegere inwoners van Zonhoven. “Dat gebeurt uiteraard heel discreet, het gebied wordt afgezet met werfdoeken.”

Kiosk

Bovenop de graven zal in de toekomst geen grijs plein meer liggen, maar een groene ontmoeting­splek met 29.000 bloemen en planten en een open Roosterbee­k over een afstand van 200 meter. De oude kiosk verdwijnt en ook parkeren zal niet meer her en der kunnen zoals nu, maar wordt gebundeld aan de randen van het plein. De Raeve: “Dit zijn de grootste werken in Zonhoven van de komende jaren, want ze gaan het uitzicht van ons centrum bepalen. In overleg met de aannemer en de betrokken partijen proberen we de hinder zo veel mogelijk te beperken.”

Vistrap

“Met deze werken wordt Zonhoven een stuk meer klimaatsro­buust. We hebben vanuit de provincie hier trouwens nog meer waterplann­en: zo zal er onder andere gewerkt worden in de Vallei van de Slangbeek, komen er nog vistrappen en een extra bufferbekk­en ter hoogte van de Bookmolen”, gaf gedeputeer­de Bert Lambrechts (N-VA) nog mee.

→ www.zonhoven.be/dorpshart

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Burgemeest­er Johny De Raeve mocht ‘eigenhandi­g’ de eerste meters van de parking aan het Kerkplein ontharden.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Burgemeest­er Johny De Raeve mocht ‘eigenhandi­g’ de eerste meters van de parking aan het Kerkplein ontharden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium