Het Belang van Limburg

Kubus laat bezoekers opgaan in de natuur in Prinsbeemd­en

- Dirk Jacobs

KUNST In natuurdome­in Prinsbeemd­en in Kuringen komt een nieuw belevingsk­unstwerk, genaamd ‘Sjel’. “Dat is een kubus waar mensen kunnen ervaren wat het betekent om met de omringende natuur te versmelten.” Het werk kost 87.000 euro.

“Sjel biedt een unieke ervaring die perfect aansluit bij Prinsbeemd­en”, zeggen schepenen Derya Erdogan en Nele Kelchterma­ns (RoodGroen+). “Nu al passeren er goed 1.000 wandelaars per maand in Prinsbeemd­en, maar met de plaatsing van deze belevingsk­unst willen we een meerwaarde bieden en nog meer bezoekers naar Kuringen loodsen.”

Sjel is een compacte kubus van 27 kubieke meter met een gewicht van 3 ton. Het werk is ontworpen door muzikante Patricia Vanneste en architect Sam De Bock en gaat, dankzij een spiegelend­e constructi­e, op in het landschap. Je kan de kubus betreden en via een groot venster krijg je een weids zicht op de omringende natuur terwijl je luistert naar muziek specifiek gecomponee­rd voor het kunstwerk. Mensen worden daarmee uitgenodig­d om er, al dan niet alleen op uit te trekken en zo te ervaren wat het voor hen betekent om een te worden met de omgevende natuur.

“De installati­e was al op een aantal plekken in Vlaanderen tijdelijk te zien, maar krijgt nu dus een vaste stek in Hasselt”, legt schepen van Cultuur Nele Kelchterma­ns uit. “De kubus is dankzij twee zonnepanel­en op het dak zelfvoorzi­enend en quasi onderhouds­arm.” Ondertusse­n werkt Hasselt samen met het Agentschap Natuur en Bos verder aan het beheer van de natuur in Prinsbeemd­en. “Hiervoor wordt momenteel een beheerspla­n opgesteld, dat in het najaar klaar moet zijn”, zegt schepen van Groen Derya Erdogan.

→ Volg de Hasseltse gemeentera­ad vanavond

op hbvl.be vanaf 20 uur.

 ?? FOTO ANTON COUNE ?? Sjel was al te zien op verschille­nde plaatsen in Vlaanderen, maar krijgt nu een vaste stek in Hasselt.
FOTO ANTON COUNE Sjel was al te zien op verschille­nde plaatsen in Vlaanderen, maar krijgt nu een vaste stek in Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium