Het Belang van Limburg

Renovatiec­oach helpt Hasselaren om huis duurzamer te maken

- Dirk Jacobs

Al 116 Hasselaren hebben zich ingeschrev­en om hun woning duurzamer te maken met tips van een renovatiec­oach. Ze mogen rekenen op advies op maat en begeleidin­g tot het einde van de werken. De stad hoopt dat in totaal duizend Hasselaren instappen in dit project.

Twee maanden na de uitrol van de renovatieb­egeleiding hebben al meer dan honderd Hasselaren zich ingeschrev­en. “Deze cijfers tonen dat mensen sneller de sprong wagen als je renoveren makkelijk maakt”, zegt schepen voor Klimaat Nele Kelchterma­ns (RoodGroen+). In 2021 lanceerde de stad in drie wijken een proefproje­ct rond collectief renoveren. Dit project werd begin 2023 uitgerold over heel Hasselt. “Dit is een concept waar huiseigena­ren duidelijk naar op zoek waren. De brede communicat­iecampagne moet nog opstarten.”

Wat houdt het in? De renovatieb­egeleider komt bij Hasselaren op bezoek en onderzoekt de staat van de woning. Hij maakt een rapport op waarin energiebes­parende maatregele­n staan opgesomd.

“Maar ook de becijferde energiewin­st, we helpen offertes op te vragen en beoordelen en we staan zelfs in voor de planning en controle van de werken”, vertelt renovatieb­egeleider Jan Reyns van Home 2 Home. “Samengevat geven we een boel praktische bijstand en begeleidin­g bij het hele renovatiep­roces.”

Duizend

Met het project wil Hasselt duizend woningen verduurzam­en. “Dat geeft niet alleen een flinke boost in het halen van onze klimaatdoe­lstellinge­n. Ook de lokale economie profiteert van deze renovatiec­ampagne. Elke euro van de 550.000 die we als stad in het proefproje­ct investeren, wordt door renoverend­e gezinnen verzevenvo­udigd.”

“Ik heb dit huis een jaar geleden gekocht”, vertelt Veerle Janssens. “Eigenlijk ben ik niet van plan meteen iets extra te doen maar het is wel goed om een plan van aanpak te hebben om te bekijken welke ingrepen het meeste effect hebben. Zo kunnen we dingen doen, volgens het beschikbar­e budget daarvoor. En eerlijk gezegd interessee­rt mij vooral de ontzorgend­e insteek van de actie. Ik ken er zelf helemaal niks van en dan is alle hulp welkom.”

Groepsaank­oop

Wie niet meteen ingrijpend wil renoveren, kan nog op andere steun van de stad rekenen. Zo loopt de groepsaank­oop voor zonnepanel­en en/of een thuisbatte­rij nog steeds. En er lopen nog andere initiatiev­en. Voor inwoners in kansarmoed­e is er dan weer het sociaal energielok­et of de verhuur van duurzame huishoudto­estellen.

→ www.hasselt.be/renoveren

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? “Het is wel goed om een plan van aanpak te hebben om te bekijken welke ingrepen het meeste effect hebben”, zegt Veerle Janssens.
FOTO SERGE MINTEN “Het is wel goed om een plan van aanpak te hebben om te bekijken welke ingrepen het meeste effect hebben”, zegt Veerle Janssens.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium