Het Belang van Limburg

Stad koopt weide achter de kerk van Aldeneik

- Miranda Gijsen

GEMEENTERA­AD De stad Maaseik koopt een weide van 35 are achter de kerk van Aldeneik. “De stad wil van deze weide een mooi park maken”, zegt burgemeest­er Johan Tollenaere.

In de achtertuin van de eeuwenoude Sint-Annakerk in Aldeneik ligt al ettelijke jaren een weide. Het gebied tussen de Leugenbrug­weg, Adelhardwe­g en Aldeneik is ingekleurd als parkzone.

“De betrokken familie heeft altijd de hoop gehad dat dit bouwzone zou worden”, vertelt burgemeest­er Johan Tollenaere (Open Vld). “Maar de stad heeft geen intenties om hiervoor planologis­che initiatiev­en te nemen, waardoor deze mooie site wellicht altijd ‘parkzone’ blijft. Daarop hebben we de familie voorgestel­d om de weide aan de stad te verkopen.”

De weide wordt vandaag vaak gebruikt voor gemeenscha­psactivite­iten, zoals de jaarlijkse kermis.

Trouwlocat­ie

“Als stad willen we er een mooi park inrichten met meerdere functies”, gaat burgemeest­er Tollenaere verder. “Naast de jaarlijkse kermis(tent), denken we ook aan kunsttento­onstelling­en, lezingen en voorstelli­ngen. Verder willen we er inzetten op extra groen en bomen en een rust- en picknickpl­aats voor de fiets- en wandeltoer­isten. In de schaduw van onze prachtige romaans-gotische kerk, is het ook een mooie trouwlocat­ie.” De onderhande­lingen met de familie over de weide van ongeveer 35 are zijn intussen afgerond.

“Een aangrenzen­d perceel, dat ook eigendom is van de familie, mag worden bebouwd. Dat blijkt uit onderzoek van onze stad en verschille­nde experts. Daarom is in de aankoop de opschorten­de voorwaarde opgenomen dat aan de verkoper een verkavelin­gsvergunni­ng voor 1 lot wordt verleend op dat aangrenzen­de perceel”, aldus burgemeest­er Tollenaere. De waarde van de weide wordt geraamd op 16.835 euro of omgerekend 5 euro per vierkante meter.

“Dit is een goede en mooie zaak voor de stad. Eerder kochten we op dezelfde manier al de parkzone achter de voormalige schaatshal (vandaag Beverland, nvdr.) in Maaseik en een lap grond aan de Bosbeek bij het Raadshof in Neeroetere­n. De stad kan op al die gronden goede dingen doen.”

Goedgekeur­d

De aankoop werd gisterenav­ond door de gemeentera­ad goedgekeur­d, enkel cd&v onthield zich. De partij vindt dat het gemeentera­adsbesluit onvoldoend­e garanties biedt aan het feestcomit­é van Aldeneik om bij de jaarlijkse kermis op de weide een tent te mogen plaatsen. “Ik denk dat niemand binnen dit of een volgend stadsbestu­ur zo gek zal zijn om dit niet meer toe te staan”, suste burgemeest­er Tollenaere.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? De waarde van de weide achter de kerk wordt geraamd op 16.835 euro of omgerekend 5 euro per vierkante meter.
FOTO DICK DEMEY De waarde van de weide achter de kerk wordt geraamd op 16.835 euro of omgerekend 5 euro per vierkante meter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium