Het Belang van Limburg

Ook stad moet er piekfijn uitzien voor Kroningsfe­esten

- Dirk Roefflaer

ERFGOED Binnen veertig dagen moet de oudste stad er op haar paasbest uitzien, want op 2 juli gaan de Kroningsfe­esten van start. Daar hebben de nazaten van Ambiorix zeven jaar op moeten wachten.

De eerste week van juli vinden de zevenjaarl­ijkse Kroningsfe­esten plaats. Er zullen ook nu weer meer dan 3.000 Tongenaren mee opstappen in de vier processies. Het Kroningsco­mité startte op 23 januari 2019 met de voorbereid­ing van de negentiend­e editie. De naaisters leggen momenteel de laatste hand aan de processiek­leren, wagens worden gebouwd en liederen worden ingeoefend. Maar naast de deelnemers moet ook de stad er piekfijn uitzien. De straatcomi­tés werden een eerste keer samengeroe­pen op 30 maart 2022. De 23 comités staan borg voor het versieren van 29 straten. Het stedelijk Evenemente­nloket verzamelt en verwerkt hun vragen en beslommeri­ngen. “De meeste straatcomi­tés en bewonersgr­oepen kiezen voor vlaggen en bloemen. Het aantal banners is toegenomen, omdat er meer appartemen­tsblokken zijn bijgekomen. Ook aan de verlichtin­gspalen op de Ringlaan en op alle invalswege­n worden vlaggen bevestigd. Behalve op de Maastricht­ersteenweg, want daar wordt nog vele maanden gewerkt”, zegt Christophe Jans die alle straatvers­iering coördineer­t. Hij neemt contact op met de Administra­tie Wegen en Verkeer, brandweer, politie … en bundelt alles tot één dossier dat hij ter goedkeurin­g voorlegt aan het schepencol­lege. “Het valt enerzijds op dat er minder Tongenaren in het centrum wonen, waardoor de cohesie is verminderd tegenover de vorige Kroning. Anderzijds wordt er zelfs versiering aangebrach­t in wijken waar de processie nog nooit is gepasseerd en ook sommige deelgemeen­ten kiezen voor een kroningsho­ekje”, zegt Jans.

Jonge helpers gezocht

Om aan de nodige centen te geraken werden er barbecues, pastaavond­en en rommelmark­ten georganise­erd. “Hoe minder huizen een straat telt, hoe meer centen er aan de bewoners gevraagd wordt om de versiering te bekostigen.” Op vraag van het Kroningsco­mité mocht er niet vóór mei gestart worden met het aanbrengen van de versiering omdat die moet blijven staan tot de afsluitend­e ‘kaarkespro­cessie’ van eind september. Toch is het comité van de Piepelpoel en Ridderstra­at intussen klaar met versieren. “Het grootste probleem is het vinden van jongere helpers. Bij ons is de jongste een zestigplus­ser. Ik hou mijn hart vast voor de volgende editie”, zegt Filip.

Duizend euro bloemen

De comités van de winkelas tussen de Sint-Truiderstr­aat en de Stationsla­an hebben voor een uniforme versiering gekozen: kleurrijke bloemensli­ngers tussen de gevels. In de Minderbroe­derstraat zijn vier buurtbewon­ers aan de slag vlak bij de Sint-Janskerk. Ze hebben bloemperke­n gemaakt. “We zijn al vijf maanden lang tweemaal per week bezig. Hier staat voor duizend euro aan bloemen. Gelukkig hebben we het hout gekregen van een huis dat ze in de straat aan het renoveren zijn”, zegt Camille.

“Er komt nog een waterparti­j, een grote kroon en staanders met bloemen”, zegt Martine.

Wandeling

Peter Bruggen, secretaris van het Kroningsco­mité, is er gerust in. “De grote bouwsels uit het verleden, dat is gedaan. Er wordt nu vooral gewerkt met vlaggen en bloemen”, klinkt het. “We zijn al door onze stock van kroningsvl­aggen heen, maar we hebben extra besteld. Vanuit het kroningsco­mité gaan we de zestig Mariakapel­letjes die jongeren gemaakt hebben, nog verdelen over het centrum. Dat gaan we koppelen aan een wandeling met een app en plannetje.”

 ?? FOTO DIRO ?? De comités van de winkelas hebben voor kleurrijke bloemensli­ngers gekozen.
FOTO DIRO De comités van de winkelas hebben voor kleurrijke bloemensli­ngers gekozen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium