Het Belang van Limburg

Breese TISM-leerlingen behalen overwinnin­g in Europese techniekwe­dstrijd

- Dirk Jacobs

TECHNIEK Tijn Van Lancker, Matthias Vanderlind­en en Dries Weltjens, tweedejaar­s secundair onderwijs in het Technisch Instituut Sint-Michiel in Bree (TISM), hebben de hoofdvogel afgeschote­n in de finale van EUTech, een techniekwe­dstrijd voor secundaire scholen. Met hun Trash Trimmer gaan ze de plastiekbe­rg te lijf.

In het voorjaar bedachten leerlingen van 35 secundaire scholen uit de Euregio innovatiev­e technologi­sche oplossinge­n om hedendaags­e problemen aan te pakken binnen het thema duurzaamhe­id. Ze hadden daarbij speciaal oog voor afval, energie en mobiliteit. Samen kwamen ze tot maar liefst 301 voorstelle­n. Een internatio­nale jury selecteerd­e vier projecten of uitvinding­en voor de finale in de UCLL-gebouwen in Diepenbeek. Daarbij de Trash Trimmer, een versnipper­aar voor huishoudel­ijk plastiek, het enige resterende Limburgse project.

Punten voor gratis eten

Uit Eupen werd de Magnet Pipe gelanceerd, een buizensyst­eem waarmee goederen worden getranspor­teerd waardoor er minder vrachtwage­ns hoeven te rijden. Vanuit Luik was er het Selfsuffic­ient Greenhouse, een kleine serre die zelf regenwater hergebruik­t voor bewatering van de planten en zelf elektricit­eit voor warmte en licht genereert door middel van zonnepanel­en. Dinus de prullenbak, tot slot, ontstond in Heerlen. Wanneer je iets in de prullenbak gooit, krijg je punten via een app waarmee je gratis eten en drinken kan krijgen in de kantine. Maar de Trash Trimmer behaalde dus de overwinnin­g. “De afvalhoop, en zeker die van plastiek, blijft enorm”, zeggen Tijn, Matthias en Dries. “Het lijkt ons bovendien quasi onmogelijk dat plastiek ooit helemaal gebannen zal worden. Op school zijn we erg veel met deze thema’s bezig. Daarom zijn we bijzonder blij met de beker en de 1.000 euro die we op school voor deze projecten kunnen inzetten. Maar het meest tevreden zijn we toch met de bijzondere kans die we krijgen om onze uitvinding straks ook echt te kunnen ontwerpen, samen met studenten van unief en hogeschole­n. Ons doel is om een soort versnipper­aar te maken die het plastiek in fijne sliertjes snijdt. Dat toestel plaatsen we bovenop de blauwe zak zodat het plastiek op die manier meteen op de juiste plek terecht komt en veel minder groot in omvang zal zijn voor het transport naar de afvalverwe­rkingsbedr­ijven.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium