Het Belang van Limburg

Limburgs talent ISE (17) speelt op Sziget Festival naast Billie Eilish

- Shauni Deferm

ISE, in het echte leven Ise Smeets uit Bree, is amper zeventien jaar maar staat deze zomer op het Hongaarse Sziget Festival tussen namen als Florence & The Machine en Billie Eilish. Met haar akoestisch­e gitaar en rauwe sound brengt ze haar eigen Teenage Popnummers. “Toen ik het nieuws hoorde dacht ik: holy shit!”

FESTIVAL

In het dagelijks leven vind je haar in Genk, op de schoolbank­en van het vijfde middelbaar woordkunst-drama. Creatief bezig zijn, zit al van kindsbeen af in het bloed van Ise Smeets (17). Door haar muzikale ouders raakte ze al snel geinspiree­rd om zelf ook muziek te spelen én te maken. “In het eerste leerjaar kreeg ik een gitaar en toen ik negen jaar was, startte ik via de muziekscho­ol in een coverbandj­e, Jeans&Queens. Daar ben ik dit jaar pas mee gestopt, omdat ik me nu echt wil focussen op mijn solocarriè­re”, zegt Ise.

Drummer van Triggerfin­ger

Tijdens de coronapand­emie ontstonden de eerste grote plannen bij de jonge artieste. “Ik wilde mijn eerste single uitbrengen voor mijn zestiende verjaardag. Dat is gelukt. Mijn ouders werkten samen met Mario Goossens (de drummer van Triggerfin­ger, nvdr.) en toen hij mijn nummer To Stacy hoorde, heeft hij meteen de rol als producer op zich genomen. Ik kwam dus vanaf het begin in goede handen terecht.” Tijdens haar eerste solojaar in 2022 reeg de Limburgse de muzikale ervaringen aan elkaar. “Ik speelde de voorprogra­mma’s van Ruben Block, Intergalac­tic Lovers en Otto-Jan Ham. Dankzij wedstrijde­n won ik ook andere speelkanse­n en stond ik op Suikerrock in Tienen en op FestiFalzz in Weert”, klinkt het. “Ondertusse­n blijf ik ook aan nieuwe muziek werken.”

Sziget Festival

Maar het grootste avontuur beleeft de Breese deze zomer op 10 augustus. Dan staat ze met haar akoestisch­e en elektrisch­e gitaren in Hongarije op het podium naast artiesten als Florence & The Machine, Billie Eilish, Imagine Dragons en David Guetta tijdens Sziget Festival, gekend als een van de grootste Europese festivals. “Toen ik het hoorde dacht ik: holy shit! (lacht) “Nog niet zo lang geleden stond ik hier in Bree op een klein podium voor de eerste keer mijn eigen muziek te spelen, en nu mag ik na een jaar al naar Boedapest. Dat zijn ongelofeli­jke kansen.”

Ook de Limburgse groepen The Haunted Youth en Joyhauser staan op de affiche. “The Haunted Youth ontmoette ik vorig jaar al tijdens De Warmste Week. We moesten daar toen ook samen optreden. Het is gek dat ik nu soms babbeltjes kan slaan met artiesten waar ik zelf fan van ben. Ik kan het soms nog niet geloven“, lacht de muzikante.

 ?? FOTO RR ?? Ise speelde al de voorprogra­mma’s van Ruben Block, Intergalac­tic Lovers en Otto-Jan Ham.
FOTO RR Ise speelde al de voorprogra­mma’s van Ruben Block, Intergalac­tic Lovers en Otto-Jan Ham.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium