Het Belang van Limburg

‘Quick win’ voor Vivaldi of “une fausse bonne idée”?

Zowel groenen als socialiste­n in de federale regering willen banken verplichte­n de rente op spaarboekj­es op te trekken. Voor Wouter Beke (cd&v) is dat “une fausse bonne idée”.

- Liliana Casagrande

Wat zal de federale regering doen met de kritiek op banken die de rente op spaarboekj­es laag houden terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) de kortetermi­jnrente sterk heeft opgetrokke­n? Terwijl diezelfde banken de rente voor hypotheken intussen wel verhogen? De banken zeggen dat ze de spaarrente niet kunnen optrekken omdat ze langetermi­jnkrediete­n (hypotheken) hebben uitstaan aan een vaste en lage rente. Volgens econoom Paul De Grauwe is dat “desinforma­tie”. Voor de 259 miljard euro die de banken bij de Nationale Bank hebben geparkeerd, krijgen ze nu 3,25 procent rente. “Dat betekent een geschenk van 8,4 miljard euro door de Nationale Bank”, tweet Degrauwe. “Als ze op de 300 miljard aan spaardepos­ito’s 1 procent extra rente zouden betalen, zou hen dan 3 miljard kosten, dan nog schiet er 5,4 miljard over.”

De ECB heeft de rente opgetrokke­n om de inflatie tegen te gaan, om dat geld naar de consument te laten vloeien. Maar dat geld blijft steken bij de banken, die in het eerste kwartaal van dit jaar forse winst hebben gemaakt. Volgens De Grauwe houden de banken “het geschenk” van de Nationale Bank liever voor hun aandeelhou­ders. Hij pleit al een tijdje voor een verplichte minimumren­te op spaargeld. Sectorfede­ratie Febelfin vindt dat de overheid niet kan ingrijpen op de vrije markt, want dat kan de stabilitei­t van de sector ondergrave­n.

Wet

Zowel de ecologiste­n als de socialiste­n willen net wel werk maken van een verplichti­ng. Volgens Kamerlid Dieter Van Besien (Groen) is dat wettelijk geen probleem. “Want nu al is er de verplichte minimale rente van 0,11 procent”, zegt Van Besien. En wat met inmenging in de vrije markt? “Toen de banken het 15 jaar geleden moeilijk hadden, heeft de overheid hen toch ook moeten redden?”, merkt Van Besien op.

“We zijn een wetsvoorst­el aan het uitwerken waarbij de rente van de ECB gekoppeld wordt aan die van het spaarboekj­e”, zegt Melissa Depraetere, fractielei­der voor Vooruit in de Kamer. Ze maakt zich sterk dat dit juridisch haalbaar is. “In elk geval is dit positief voor spaarders.”

Belfius is een bank waarvan de overheid aandeelhou­der is, zal de politiek die top al aanspreken? “We willen ons niet beperken tot Belfius. Belfius voert haar eigen beleid. Maar die bank heeft wel een voorbeeldf­unctie.” Depraetere wil liefst nog deze week klaar zijn met de tekst. Ze hoopt op steun van andere regeringsp­artijen. “Voor Vivaldi kan dit een quick win zijn.” Vicepremie­r Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft ook al eerder aangekaart dat de rente op spaarboekj­es moet worden verhoogd. “Gebeurt dat niet, dan betekent dit dat er onvoldoend­e concurrent­ie in de sector speelt. Het is niet normaal dat de hypotheekr­ente stijgt, maar de spaarrente niet.”

Beke

Maar niet alle regeringsp­artijen zitten op één lijn. Voor staatssecr­etaris voor Consumente­nzaken Alexia Bertrand (Open Vld) is een verplichti­ng de laatste optie. Cd&v is ook voorzichti­g. “Een wettelijke verplichti­ng is une fausse bonne idée”, vindt Wouter Beke (cd&v), die in de commissie Financiën van de Kamer zit. “Een paar maanden geleden toen een Zwitserse bank in de problemen kwam, vroeg iedereen zich af of onze banken nog wel robuust waren. De overheid moet wel nagaan of banken de regels respectere­n, of ze met elkaar in concurrent­ie gaan, maar de verhoging van de spaarrente wettelijk verplichte­n? Daar heb ik toch mijn bedenkinge­n bij. Het is niet aan de overheid om zich met het management van de banken te moeien.”

“Ik heb toch mijn bedenkinge­n. Het is niet aan de overheid

om zich met het management van de

banken te moeien

Wouter Beke (cd&v) commissie Financiën

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium