Het Belang van Limburg

“Elke hulpverlen­er wil in het water springen, maar dat kan niet”

-

Voor het brandweerk­orps van Lommel was de interventi­e bijzonder zwaar. “Het waren bijna allemaal mensen met kinderen van dezelfde leeftijd”, zegt crisispsyc­holoog Erik De Soir van het Fire Stress Team, die de hulpverlen­ers maandagnac­ht opving.

Oproepen voor ongevallen met meerdere slachtoffe­rs, en vooral die met kleine kinderen, hakken er bij elke hulpverlen­er zwaar in. “Het zijn de duikers die de lichamen naar boven brengen, maar ook wie aan de kant staat, wil helpen. Eigenlijk wil iedereen in het water springen, maar dat kan niet. Wanneer er dan drie lichamen uit het water worden gehaald dan wordt het erg zwaar. En dan komt de confrontat­ie met de harde realiteit.”

Erik De Soir stond al om halftwee ’s nachts op de kanaaloeve­r bij de mannen en vrouwen van de hulpverlen­ingszone Noord-Limburg. Het Fire Stress Team treedt meteen in actie bij schokkende gebeurteni­ssen. “Een kwartiertj­e eerder was ik door onze coördinato­r Sanne Hendriks opgebeld. Bij mijn aankomst waren de reanimatie­s net gestopt. De familie arriveerde ook al.”

Helen met een verhaal

Doordat het onderzoek meteen van start ging, is de crisispsys­choloog met de hulpverlen­ers naar de brandweerk­azerne gereden voor de eerste acute opvang. “In een eerste rondvraag vertelt elke hulpverlen­er wat zijn taak was, wat hij kon doen, hoe dit is verlopen. Zo maken we een eerste reconstruc­tie van de interventi­e. Niet om te oordelen over de hulpverlen­ing maar om te kijken hoe de mensen ermee zijn omgegaan. Om te helen heb je een heel verhaal nodig, want elke persoon zal de ontbrekend­e stukken zelf proberen in te vullen. Vandaar dat we alle stukken op tafel proberen te leggen om het nadien te kunnen lossen. Doe je dit niet, dan blijft de geest zich kwellen.” Ook burgemeest­er Bob Nijs trok naar de kazerne uit bezorgdhei­d over de hulpverlen­ers en om hen te bedanken voor hun inzet. “Voor brandweerm­ensen is dat een teken van erkenning.”

Gepantserd

Veel hulpverlen­ers die met het familiedra­ma geconfront­eerd werden, hebben zelf kinderen. “Tijdens de actie zijn ze gepantserd door de focus op de hulpverlen­ing. Nadien maak je een link met je eigen leefwereld. Als je dan thuiskomt en je ziet jouw kinderen uit bed komen in hun pyjama, dan komen gemengde gevoelens naar boven. Naast de identifica­tie is er ook de context van het ongeval. Die mix maakt het zwaar.” Na de eerste opvang van gisterocht­end volgt er morgenavon­d nog een samenkomst van de hulpverlen­ers. “Tot dan kunnen ze zelf aan de slag met hun emoties. Mensen zijn zelfredzaa­m. Op donderdaga­vond kijken we hoe de collega’s herstellen. Zijn er hulpverlen­ers die niet goed slapen, of die geen hap meer door hun keel krijgen? Dan bekijken we wat nog nodig is”, zegt de traumapsyc­holoog. “Bij sommige hulpverlen­ers kan een opeenstape­ling van dagelijkse interventi­es in combinatie met de schokkende gebeurteni­s in Lommel zwaar gaan wegen. Iedereen is anders.” De hulpverlen­ers worden vier tot zes weken opgevolgd. Sanne Hendriks is bezig met de uitwerking van het natraject. De begeleidin­g is zowel voor brandweer, politie als medische hulpverlen­ers. Deze multidisci­plinaire aanpak is uitzonderl­ijk in Europa.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Het Fire Stress Team van Noord-Limburg met Erik De Soir (midden) en coördinato­r Sanne Hendriks (rechts).
FOTO TOM PALMAERS Het Fire Stress Team van Noord-Limburg met Erik De Soir (midden) en coördinato­r Sanne Hendriks (rechts).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium