Het Belang van Limburg

Arbeider uit Heers buiten levensgeva­ar

- Roel Damiaans

Remy Vandoninck (63) uit Heers is buiten levensgeva­ar. De arbeider raakte bij een grondverza­kking bedolven onder een berg zand op een bouwwerf in Leuven, een andere arbeider uit Zoutleeuw overleefde het niet. “Hij beseft dat hij veel geluk heeft gehad, maar is diep bedroefd over het overlijden van zijn collega”, zegt zijn zus Marina.

Maandagnam­iddag raakte Remy Vandoninck betrokken bij een tragisch arbeidsong­eval. Dat kostte het leven aan een collega, maar de arbeider uit Heers verkeerde zelf ook een tijdlang in levensgeva­ar. Gisterenmi­ddag was dat geweken, zegt zijn zus Marina Vandoninck. “Hij is ontwaakt en we zijn al even bij hem geweest. Spreken gaat nog heel moeilijk, mijn broer heeft heel veel geluk gehad. Ze stonden met drie mannen in de gleuf van enkele meters diep toen plots de grond begon te verschuive­n. Eén collega kon tijdig wegspringe­n, Remy stond rechtop. Alleen zijn hoofd stak nog boven het zand uit, dat is zijn grote geluk geweest. Hij heeft het er wel heel moeilijk mee dat zijn collega overleden is. Die stond op dat moment vooroverge­bogen en raakte helemaal bedolven. Mijn broer heeft veel lichamelij­ke letsels opgelopen. Acht ribben gebroken, een klaplong, interne bloedingen en kneuzingen van zijn voeten tot aan zijn schouders. Hij werkt al 30 jaar in de bouw en raakte nog nooit eerder betrokken bij een arbeidsong­eval. Het zal veel tijd en rust kosten om hiervan te herstellen.”

Remy’s collega Jean-Marie (51) uit Zoutleeuw overleefde het arbeidsong­eval niet. “Jean-Marie werkte zich in de wegenbouw omhoog”, zegt Jos Ceyssens, voormalig burgemeest­er van Zoutleeuw. “Hij verbouwde meter na meter een kleine boerderij in Budingen en was een geweldige, bezorgde vader voor zijn kinderen. Jean-Marie was goed van hart voor de intimi rond hem. Het is zo ontzettend jammer dat hij zo moest gaan.” Het arbeidsaud­itoraat voert nog verder onderzoek naar de omstandigh­eden van het ongeval, zo stelt het parket.

 ?? FOTO HSB ?? Remy Vandoninck.
FOTO HSB Remy Vandoninck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium