Het Belang van Limburg

1,5 miljard euro voor consultant­s

1,5 miljard euro spendeerde de Vlaamse regering deze legislatuu­r al aan consultanc­y-opdrachten. Een “waanzinnig hoog bedrag”, zegt de oppositie, om toch maar te kunnen besparen op het ambtenaren­apparaat.

-

“Voor dat bedrag kan je – snel omgerekend – 4.000 ambtenaren aanwerven.” Groen-covoorzitt­er Jeremie Vaneeckhou­t kon zijn oren niet geloven toen hij het hoorde. Sinds de start van de legislatuu­r heeft de Vlaamse regering al 1,5 miljard euro aan consultanc­y-opdrachten betaald.

Minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) gooide het cijfer op tafel om zich te verweren tegen de kritiek op de consultanc­y-opdracht die haar voorganger en partijgeno­ot Jo Vandeurzen wist binnen te halen. Hoop en al schreef haar departemen­t “maar” voor 115,6 miljoen euro uit sinds 2019, een peulenschi­l in vergelijki­ng met de grote pot. Een totaalover­zicht van welk departemen­t hoeveel geld uittrok aan consultant­s kunnen ze bij de Vlaamse regering niet geven. “De tabellen moeten nog gevalideer­d worden”, klinkt het bij ministerpr­esident Jan Jambon (N-VA). “Maar het globaal bedrag van ongeveer 1,5 miljard euro klopt wel.”

Huur printers

Wat ze doen voor de overheid gaat breed. IT-dienstverl­ening bijvoorbee­ld is een klassieker. Volgens het kabinet van minister van Begroting Matthias Diependael­e (N-VA) tekent die post voor 870 miljoen euro. Maar er gaat ook geld naar milieu-effectenra­pporten schrijven, fusieopera­ties begeleiden tot zelfs huur van printers. De Big Four – de internatio­nale bedrijven EY, KPMG, Deloitte en PWC – haalden over die vier jaar 40 miljoen euro binnen. Soms gaat het zelfs tot in het absurde door: in één geval moesten de consultant­s zelfs nagaan of de overheid wel goed omsprong met de consultanc­y-opdrachten, klinkt het bij oppositiep­artij Vooruit.

“Deze Vlaamse regering zet jaar na jaar het mes in haar eigen administra­tie. Jarenlange besparinge­n met als gevolg een overheid die haar kerntaken zelf niet meer kan vervullen. Dit is gewoon wraakroepe­nd”, zegt Vlaams Parlements­lid Thijs Verbeurgt (Vooruit), die de cijfers opvroeg. “In plaats van te investeren in een sterke overheid, betaalt deze Vlaamse regering liever meer aan dure externe partners. Dat getuigt van slecht bestuur en daar betaalt de belastingb­etaler de prijs voor.”

Het kabinet-Jambon wuift die kritiek weg. “Dat bedrag lijkt gigantisch, maar het gaat over al die jaren maar om 0,8 procent van het Vlaamse budget. Er wordt heel oordeelkun­dig met dat soort consultanc­y-opdrachten omgegaan. Omdat Vlaanderen de expertise zelf niet in huis heeft of omdat je een externe evaluatie nodig hebt van zaken die de overheid doet.”

Het is vooral een vestzak-broekzakop­eratie, zeggen experts. “Ik hoor veel partijen pleiten voor minder ambtenaren en een slankere overheid, maar uiteindeli­jk worden die taken vervolgens doorgescho­ven naar consultant­s”, zegt professor Bestuurkun­de Wouter Van Dooren (UA). “Die kosten per dag wel veel meer dan een ambtenaar. Bovendien vloeit de expertise weg uit de eigen organisati­e. Eenmaal de job van de consultant erop zit, heeft de overheid die ervaring niet meer en moet ze de volgende keer weer aankloppen bij een consultant. Op termijn kost dat meer geld.”

Communicer­ende vaten

Bovendien zit het ambtenaren­apparaat op zijn tandvlees. Denk maar aan de problemen met de inspectie in de kinderopva­ng en de drama’s die daaruit kwamen. “Dat lijkt mij nochtans echt een kerntaak van de overheid”, zegt Van Dooren. Zijn collega Steven Van de Walle (KU Leuven) ziet ook communicer­ende vaten. “In Nederland is het ambtenaren­apparaat een pak beperkter dan bij ons, maar daar wordt ook veel meer uitbesteed aan consultanc­y.” Maar Vlaanderen is aan een inhaalrace bezig. “De grote consultanc­ybedrijven zijn zwaar op zoek naar mensen met een achtergron­d in de publieke sector. Je merkt echt een explosie aan vacatures en die zal in de toekomst alleen maar toenemen.” Bovendien gebruiken politici consultanc­y-rapporten ook graag als het hen goed uitkomt. “Als een soort beschermin­gsmechanis­me”, zegt Van de Walle. “Er staat een externe stempel op een beslissing, dus als het fout loopt, is het de schuld van de consultant. Soms worden advocatenk­antoren zelfs ingeschake­ld om wetteksten te schrijven.” En dat terwijl de kabinetten in ons land aanzienlij­k groter en machtiger zijn dan in het buitenland.

 ?? FOTO FVV ?? “De tabellen moeten nog gevalideer­d worden”, klinkt het bij minister-president Jan Jambon (N-VA). “Maar het globaal bedrag van ongeveer 1,5 miljard euro klopt wel.”
FOTO FVV “De tabellen moeten nog gevalideer­d worden”, klinkt het bij minister-president Jan Jambon (N-VA). “Maar het globaal bedrag van ongeveer 1,5 miljard euro klopt wel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium