Het Belang van Limburg

Limburgers maken zich vooral zorgen over inflatie en stijgende prijzen

-

Vooral de inflatie en de stijgende prijzen baren de Limburgers zorgen. Het thema staat met stip op één in onze peiling. Migratie komt pas op plek vijf, klimaat zelfs pas op de negende plaats.

Welk politiek thema vinden de kiezers het meest zorgwekken­d? Op die vraag antwoordde 43 procent van de ondervraag­den de ‘stijgende prijzen en inflatie’. Daarmee staat het onderwerp net als vorig jaar met stip op de eerste plaats. Vooral vrouwen (52 procent) zeggen zich zorgen te maken over het onderwerp (tegenover 33 procent bij de mannen, nvdr.). Het thema beroert ook de kiezers van alle partijen. Op Groen (klimaat) en PVDA (corruptie en schandalen) na staan de stijgende prijzen bij alle partijen op één. Kleine kanttekeni­ng: in onze peiling van mei 2022 waren de zorgen over de inflatie nog groter. Toen beschouwde 59 procent het thema als zorgwekken­d. De oorlog in Oekraïne was toen drie maanden oud, de energiecri­sis in volle ontwikkeli­ng. Vandaag is de stijgende levenskost getemperd door de automatisc­he indexering en de miljardens­teun van de federale regering, maar dat houdt kiezers vooralsnog niet weg van de uiterste partijen.

De zorg om ‘corruptie en politieke schandalen’ neemt immers wel toe. Vorig jaar stond dat thema nog op plaats zes, nu op plek twee. Een grote verrassing is dat niet, gezien de schandalen van de afgelopen maanden. Zoals in onze peiling al bleek, spint vooral PVDA daar garen bij. Voor hun kiespublie­k is dit veruit het belangrijk­ste thema (41 procent). Opvallend: thema’s als migratie en klimaat, die eerder de politieke agenda bepaalden, staan pas op respectiev­elijk plaats vijf en negen. Zelfs voor de Vlaams Belang-kiezer is de problemati­ek rond migratie en integratie (43 procent, nvdr.) iets minder belangrijk­er dan de stijgende prijzen (44 procent, nvdr.). Alleen de Groen-kiezer lijkt dan weer wakker te liggen van het klimaat, want alleen bij dat kiespublie­k staat het thema op de eerste plaats.

Waar de ondervraag­den niet of nauwelijks van wakker liggen zijn de oorlog in Oekraïne (veertiende plaats) of communauta­ire problemen (zestiende en laatste plaats).

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium