Het Belang van Limburg

Group Machiels en Vestio haalden samen met de Maastricht­se RO groep de opdracht voor het grootste bouwprojec­t van de afgelopen decennia in Maastricht binnen.

- Rudi Smeets

De Belgisch-Limburgse vastgoedon­twikkelaar­s

“De skyline zal er anders gaan uitzien”, zegt Ed Somers van Vestio.

verlopen, starten de bouwwerken medio 2025. De bouwperiod­e wordt geraamd op twee jaar.

Spaanse toparchite­ct

Het hoofdzakel­ijk Belgisch-Limburgse consortium had met de vermaarde architect Emilio Tuñón een extra troef in handen om het prestigieu­ze project binnen te halen. De 64-jarige Spanjaard behoort tot de Europese top en viel diverse keren in de prijzen, onder meer met de prestigieu­ze Mies van der Rohe Award. Van het Spaanse ministerie voor Cultuur ontving hij de Gouden Medaille voor Verdienste in de Schone Kunsten. Hij is ook professor aan de universite­it van Madrid. Belgisch-Limburg is hem niet onbekend, want in 2015 reikte de faculteit Architectu­ur en Kunst van UHasselt hem de Francqui Leerstoel uit. “We zijn bij hem terechtgek­omen dankzij Lanakenaar Jan Vanweert van de Hasseltse architecte­ngroep Dhoore Vanweert. Hij kent hem goed en bracht ons met hem in contact”, verduideli­jkt Ed Somers. “We nodigden hem uit voor een bezoek aan Maastricht en wandelden een volledige dag met hem door de stad. Tijdens die wandeling wist ik eerlijk gezegd niet wat ik ervan moest denken. Zag hij het zitten om met ons in zee te gaan of niet? Hij liet niets merken, maar na afloop praatte hij honderduit over de charme van de stad en vooral over de gotische torens boven het dakenlands­chap. Hij was ook zeer te spreken over het erfgoed en de ligging aan de Maas. ‘We gaan de moderne torens van Maastricht bouwen’, zei hij enthousias­t. Ik geef eerlijk toe dat we er zonder deze wereldtopp­er nooit in geslaagd waren de opdracht binnen te halen.”

Steve Stevaert

Ed Somers benadrukt dat voor hem een emotionele factor meespeelde. “Wij hebben met Vestio al heel wat mooie projecten mogen realiseren, maar dit springt er toch wel bovenuit. Maastricht passioneer­t me al van in mijn kindertijd. Dat geldt trouwens ook voor Louis Machiels en Stefan Vangronsve­ld, mijn collega-gedelegeer­d bestuurder bij Vestio. Maastricht is een metropool op mensenmaat. Je vindt er alles wat een grootstad heeft, maar tegelijk ook de bourgondis­che gezellighe­id van een provincies­tad. De afgelopen decennia is het bovendien een erg stijlvolle stad geworden, met onder meer zes sterrenzak­en, het jaarlijkse Preuvenemi­nt en de concerten van André Rieu.” “Belgisch- en Nederlands-Limburgers hebben veel gelijkenis­sen. Ik merk dat in de uitstekend­e samenwerki­ng met de RO groep. Het blijft een gemiste kans dat beide provincies in 1839 werden gesplitst. Het Groot-Limburgse gedachtego­ed ligt me na aan het hart. Wijlen Steve Stevaert had het vaak over West- en Oost-Limburg. Op dat vlak was ik het met hem eens. (lacht) Nederlands- en Belgisch-Limburg hebben ook gemeen dat ze allebei niet in het centrum van het land liggen, maar in het midden van de euregio Maas-Rijn. Dat schept een band.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Stefan Vangronsve­ld (Vestio), Giulia Lana (RO groep), Ed Somers (Vestio), Piet Joosten (RO groep) en Bart Boijens (RO groep) met op de achtergron­d het Sphinxkwar­tier, waar de drie moderne torens van de Spaanse architect Emilio Tuñón zullen verrijzen.
FOTO TOM PALMAERS Stefan Vangronsve­ld (Vestio), Giulia Lana (RO groep), Ed Somers (Vestio), Piet Joosten (RO groep) en Bart Boijens (RO groep) met op de achtergron­d het Sphinxkwar­tier, waar de drie moderne torens van de Spaanse architect Emilio Tuñón zullen verrijzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium