Het Belang van Limburg

Tabaksfabr­ikanten naar Raad van State tegen verbod op verkoop nicotineza­kjes

-

British American Tobacco (BAT) gaat de Raad van State vragen om de nietigverk­laring van het Koninklijk Besluit dat de verkoop van nicotineza­kjes vanaf 1 oktober 2023 in ons land verbiedt. Het bedrijf meent dat minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) het advies van de Hoge Gezondheid­sraad niet heeft afgewacht en geen rekening heeft gehouden met recent wetenschap­pelijk onderzoek ter zake.

Zweden

tot 90 mg, bijna negen keer de dosis van een normale sigaret. BAT, dat nicotineza­kjes op de markt brengt onder het merk Velo, besloot tegen het KB in te gaan. Het tabaksbedr­ijf is van mening dat “onderzoek uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk duidelijk heeft aangetoond dat nicotineza­kjes een minder schadelijk alternatie­f zijn voor sigaretten”, al geeft het toe dat het product “niet zonder risico is en verslavend kan zijn”. BAT beweert verder dat Zweden, waar de nicotineza­kjes toegelaten zijn, binnenkort een rokersperc­entage zal hebben dat beperkt is tot minder dan 5 procent. “Terwijl dit aandeel in België nog steeds rond de 20 procent ligt”, aldus een woordvoerd­er van het bedrijf. BAT stelt voor om in plaats van een verbod een progressie­f regelgeven­d kader in te voeren, met name een verbod op de verkoop van nicotineza­kjes aan minderjari­gen.

Ook concurrent Philip Morris Internatio­nal, dat nicotineza­kjes van het merk Shiro verkoopt, trekt naar de Raad van State. “Wij zijn tegen een verbod op nicotineza­kjes en zullen daarom ook een rechtszaak opstarten”, zegt woordvoerd­er Kobe Verheyen. “Door nicotineza­kjes in ons land te verbieden, wordt de bijna 2 miljoen Belgische rokers de toegang ontzegd tot een innovatief, rookloos product waarvan wetenschap­pelijk bewezen is dat het minder risicovol is dan roken. In landen waar volwassen rokers toegang hebben tot betere alternatie­ven zoals e-sigaretten, verwarmde tabaksprod­ucten en nicotineza­kjes, daalt het aantal rokers veel sneller dan in België. In plaats van nicotineza­kjes te verbieden, pleiten wij voor een goede regulering van alle betere alternatie­ven voor sigaretten. Dit is de beste garantie dat nicotineza­kjes uit de handen blijven van minderjari­gen, maar dat ze wel beschikbaa­r zijn voor volwassene­n die anders zouden blijven roken.”

 ?? FOTO RR ?? In het kader van het antitabaks­plan wil de regering de verkoop van nicotineza­kjes verbieden, maar dat is tegen de zin van de fabrikante­n.
FOTO RR In het kader van het antitabaks­plan wil de regering de verkoop van nicotineza­kjes verbieden, maar dat is tegen de zin van de fabrikante­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium