Het Belang van Limburg

Davy wil zich na revalidati­e omscholen tot onderwijze­r

- Liliana Casagrande

Bijna drie jaar geleden werd Davy Deckers (46) het slachtoffe­r van een verkeerson­geval. Na zijn jarenlange revalidati­e hoopt hij zich om te scholen tot onderwijze­r, zodat hij zelf kan beslissen wanneer hij kan staan of zitten. Davy is een van de langdurig zieken die zich in een ziekenhuis laat begeleiden naar werk.

Om een werkzaamhe­idsgraad van 80 procent te halen, moeten ook de langdurig zieken geactiveer­d worden. In onder meer ZOL, Jessa, Asster en bij een paar huisartspr­aktijken in Genk krijgen ze daar aangepaste begeleidin­g voor. In Vlaanderen zijn er 243.000 langdurig zieken, van wie er 38.000 in Limburg wonen. Die groep is al een tijdje groter dan die van de 190.000 werkzoeken­den in Vlaanderen, onder wie 24.000 Limburgers. Vlaams minister van Werk Jo Brouns (cd&v) wil nu meer inzetten op het activeren van de zieken. “Je moet naar die mensen durven toegaan zonder hen daarom uit het ziekenhuis­bed te sleuren”, zegt Brouns. “Want elk talent telt.”

10.000 per jaar

Dus worden zieken al tijdens hun revalidati­e begeleid naar werk. Het Ziekenhuis Oost-Limburg werkt daarvoor samen met Gespeciali­seerd

Team Bemiddelin­g (GTB). Deze vzw krijgt budget van de VDAB die op haar beurt weer federaal geld krijgt van het RIZIV om mensen te activeren. In Vlaanderen zouden er zo 10.000 langdurig zieken per jaar geactiveer­d moeten worden, dat is toch het plan.

GTB is al van voor het laatste plan bezig met het activeren van allerlei moeilijke doelgroepe­n. “We zijn tien jaar geleden gestart met 30 dossiers voor arbeidsgeh­andicapten. Daarna hebben we er de mensen met arbeidsbep­erking bijgenomen en nu werken we met mensen die kampen met allerlei gezondheid­sproblemen, zowel fysieke als psychische klachten”, zegt coördinato­r Veerle Hulsbosch. “We bekijken bij elke persoon wat die wel nog kan. De laatste drie jaar hebben we in Vlaanderen 3.500 langdurig zieken bereikt, 760 van hen in Limburg.”

Ongeval

Davy Deckers (46) is van plan om in zo’n traject te stappen. Hij zou graag onderwijze­r worden. Zijn revalidati­e in het ZOL wordt ook opgevolgd door een werkcoach. “Mijn leven is op 15 augustus 2020 in een paar seconden totaal veranderd”, legt Davy uit. “Tot dat moment was ik in een bedrijf verantwoor­delijk voor 23 mensen. Ik was ook bezig met de toelatings­proef voor de federale politie, want ik droomde er al heel mijn leven van om inspecteur te worden, net als mijn oom.” Maar die droom werd in één klap aan diggelen geslagen. “Een onverzeker­de Poolse chauffeur is frontaal tegen me gebotst.” Sindsdien is Davy veel kwijt: zijn job, zijn inkomen, zijn gezondheid, zijn auto. En ook zijn spaargeld, want aangezien de andere chauffeur onverzeker­d was, moet hij nog eens een ellenlange procedure doorlopen om geld te krijgen uit het slachtoffe­rfonds. “De eerste drie maanden zat ik in een totaal isolement. Meer dan thuis en dokter was er niet. Tot een jaar geleden kon ik ook amper een paar stappen zetten. Dat is nu beter, dankzij de juiste medicatie.”

Onderwijze­r

Intussen zit Davy ook in het ‘We go to work’-traject van het ZOL. Een van de opstapjes richting job, is vrijwillig­erswerk. “Dat doe ik nu in een woonzorgce­ntrum. Ik help de mensen bij het ontbijt, luister naar hun verhalen, ben met hen bezig.” Intussen heeft hij een volgend plan. “Samen met mijn dokter heb ik gekeken naar wat ik nog wel kan. Ik moet een job zoeken waarbij ik zelf kan beslissen wanneer ik kan gaan zitten of staan. Dus zou ik graag onderwij

Davy Deckers zer worden. Ik ben al eens met een schooldire­cteur gaan praten om te zien of dit haalbaar is. Want tegen dat ik afstudeer, zal ik rond de 50 zijn.” De drukte van een volle klas schrikt hem niet af. “Ik heb ooit twee telecomwin­kels gehad en daar moest ik ook veel klanten tegelijk aan.”

“Voor die opleiding maken we eerst afspraken met de behandelen­d geneesheer van het ziekenfond­s”, zegt Veerle Hulsbosch. “Zodat hij intussen zijn uitkering kan behouden.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Davy Deckers en Vlaams minister van Werk Jo Brouns bij het ZOL waar Davy zich laat begeleiden naar werk.
FOTO SVEN DILLEN Davy Deckers en Vlaams minister van Werk Jo Brouns bij het ZOL waar Davy zich laat begeleiden naar werk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium