Het Belang van Limburg

De Croo wil klimaatbel­eid pauzeren, groene ministers

- Dominique Minten en Jeroen Struys

GREEN DEAL

De Green Deal, de Europese wet die de natuur op het continent moet helpen herstellen, krijgt steeds meer tegenstand. Na Nederland wil nu ook onze premier Alexander De Croo (Open Vld) uitstel: “We moeten op Europees niveau de pauzeknop indrukken.” Hij voegt eraan toe dat hij absoluut niet gekant is tegen meer biodiversi­teit. Maar Europa heeft volgens hem een belangrijk­ere strijd te voeren: die tegen de uitstoot van broeikasga­ssen. “Dat is de prioriteit en het gevaar bestaat dat de nieuwe natuurrege­ls die strijd bemoeilijk­en. Europa moet zich hoeden voor een lasagne van regels, waardoor het moeilijk wordt om nog te investeren.”

“Onverantwo­ord”

In de nieuwe Europese wet staat dat landen de natuur moeten herstellen op 20 procent van hun grondgebie­d en het gebruik van pesticiden moeten halveren tegen 2030. Voor dichtbevol­kte gebieden als Vlaanderen en Nederland zal dat bijkomende gevolgen hebben voor industrie, landbouw en woningbouw.

De groenen in de regering zijn niet opgezet met de demarche van De Croo en eisen, behalve loyaliteit, uitleg in het kernkabine­t. “Dit is niet de lijn van de regering”, zegt de federale minister van Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo).

“De Croo spreekt hier niet namens de regering”, zegt Jeremie Vaneeckhou­t, covoorzitt­er van Groen. “De Croo is blijkbaar op campagnepa­d en vergeten wat zijn functie nog een jaar lang is: premier van ons land. Zowel de klimaatcri­sis als de biodiversi­teitcrisis is urgent. We zitten in een extinctieg­olf. Wat we niet nodig hebben, is een premier die internatio­nale verplichti­ngen niet wil nakomen. Dit is een ontkenning van de engagement­en die België aanging op de COP 15 in Montreal over biodiversi­teit. Onverantwo­ord.” Vaneeckhou­ts covoorzitt­er Nadia Naji klinkt nog scherper. “De uitspraken van de premier zijn schandalig en niet gedekt door de regering”, postte ze op Twitter. “Europese afspraken zijn geen vodje papier. De premier schaart zich hiermee in het kamp van de klimaattre­uzelaars.”

“Groene dogma’s

Het kwam de premier vooralsnog niet toe om een Belgisch standpunt over de natuurhers­telwet te formuleren. Er liepen de voorbije weken (moeizame) gesprekken tussen de vier ministers van Leefmilieu van dit land om tot een Belgisch standpunt te komen, richting de Europese top in juni. De Croo doorkruist dat proces nu. “Ik val van mijn stoel”, zegt Céline Tellier (Ecolo), Waals minister van Leefmilieu. “Dit is niet de positie van België. Deze wet is belangrijk. We hebben nog enkele weken om een Belgische consensus te vinden.”

Dat is niet evident. Vlaamse milieumini­ster Zuhal Demir (N-VA) staat op de rem en noemt het “hoog tijd” dat De Croo haar standpunt bijtreedt. “De Croo wordt al maanden door ons gevraagd het Vlaamse standpunt te verdedigen, maar liet de groene dogma’s zijn regering leiden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium