Het Belang van Limburg

Corda Campus test digitaal statiegeld uit

In de Corda Campus is gisteren het eerste pilootproj­ect opgestart voor digitaal statiegeld. Anders dan elders wil Vlaanderen tegen 2025 een systeem waarbij lege petflessen en blikjes niet terug naar de winkel moeten.

- Jan Bex

In het grote bedrijfsre­staurant van de Corda Campus zijn ze al aan het opruimen. De middagrush is voorbij, het restaurant is net dicht. Bij de uitgang staan aparte vuilnisbak­ken voor petflesjes en blikjes. Litterbits staat erop. Dat is de merknaam van het consortium Twintag-Verhaert-Cegeka, één van de drie kandidaten in Vlaanderen die elk hun eigen systeem voor digitaal statiegeld dit jaar uittesten via pilootproj­ecten. In drie fasen nog wel, van gesloten omgevingen (zoals hier) naar een uiteindeli­jk open omgeving in een stad of wijk.

20 eurocent

Uit een van de vuilnisbak­ken vist Peter Delanoye, horecamana­ger hier, een beperkt aantal petflessen. De kneep bij digitaal statiegeld is natuurlijk het scannen van een QR-code op elk flesje. Flyers overal leggen uit hoe je dat moet doen en ook op de bak zelf staat het. Eerst dus die QR-code op de vuilnisbak scannen, dan de voor de gelegenhei­d speciaal aangebrach­te QR-code op het flesje en hoppa, in de vuilbak. “Daartoe zijn alle automaten hier gevuld met flesjes en blikjes die elk een unieke code gekregen hebben”, weet Peter. Poepsimpel misschien, maar weinig flesjes uit deze bak waren gescand wanneer Peter het checkt met zijn smartphone. “Want als er wel al gescand werd, lees je dat ook op je smartphone. Maar dit is natuurlijk de eerste dag.”

En mijn 20 eurocent, denkt u nu? Want dat is het statiegeld voor een blikje of petflesje. Dat kan u in dit systeem claimen door eenmalig uw e-mailadres achter te laten. “In dit proefproje­ct hebben we de onmiddelli­jke terugbetal­ing, die in het uiteindeli­jke systeem voorzien is, losgekoppe­ld. Gebruikers krijgen wel meteen een mail over hun saldo. Aan het eind van deze proefmaand, die afloopt op 23 juni, kunnen ze hun statiegeld claimen”, licht Alexander Carpentier van Litterbits toe.

En ja, zelf hebben we dat ook gedaan. Alleen kwam mijn e-mail terecht in mijn spam. “Daar werken we nog aan”, zegt Carpentier.

“Daarom is het ook een proefproje­ct.”

Zwerfvuil

In Corda 3, waar IT-bedrijf Cegeka huist, staan er ook enkele Litterbits-bakken. Niet onlogisch, Cegeka is een van de bedrijven achter het Litterbits-consortium. Werkneemst­er Dania Kurent (22) uit Houthalen probeert het voor de eerste keer uit. “Congratula­tions, you’ve earned 20 cent”, leest ze op haar smartphone. “Op zich is hier niets moeilijk aan, twee keer scannen en weggooien”, oordeelt ze. “Dat kan mijn oma ook.” Dania heeft een hekel aan zwerfvuil. “Zelf gooi ik nooit een blik of flesje in de natuur. Dan hou ik het liever nog een uur vast. De meeste mensen die ik ken, denken er zo over. En toch zie ik zoveel zwerfvuil.”

Ook al is de testfase nog maar net begonnen, UNIZO en Buurtsuper.be zijn voor de zaak gewonnen. “We kunnen ons niet vinden in de klassieke piste waar men de consument dwingt zijn leeggoed terug naar de winkel te brengen. Digitaal statiegeld is de oplossing om zwerfvuil tegen te gaan, het nodige comfort te bieden en extra kosten en rompslomp voor winkeliers te vermijden”, luidt het.

Blauwe zak

Alexander Carpentier van Twintag, een van de drie bedrijven achter Litterbits, beseft dat er nog veel vragen zijn: “Technologi­e moet hier echt ondergesch­ikt zijn aan de noden van de maatschapp­ij. Digitaal statiegeld zal er alleen maar komen als het aanvaard wordt door de bevolking. Anders komt het er niet. Het zal zo laagdrempe­lig en toegankeli­jk mogelijk voor iedereen moeten zijn. Daarbij zoeken we ook naar toepassing­en waarbij geen smartphone nodig zal zijn. Het inclusief karakter is extreem belangrijk.” Volgens Carpentier moet het digitaal statiegeld ook combineerb­aar zijn met de blauwe zak. “Voor die optie gaan we. De blauwe zak is immers ingeburger­d in Vlaanderen en werkt goed.” Eind dit jaar evalueert Vlaanderen de drie proefproje­cten. Digitaal statiegeld zou een wereldprim­eur kunnen zijn. In Vlaanderen bestaat een derde van de naar schatting 18 ton zwerfvuil elk jaar uit blikjes en plastic flessen. Eén zo’n flesje tolt over de weg als we wegrijden.

 ?? FOTO'S KAREL HEMERIJCKX ?? Dania Kurent test op de Corda Campus het digitale statiegeld­systeem voor de eerste keer uit: “Twee keer scannen en het flesje kan in deze vuilbak. Dat kan mijn oma ook.”
FOTO'S KAREL HEMERIJCKX Dania Kurent test op de Corda Campus het digitale statiegeld­systeem voor de eerste keer uit: “Twee keer scannen en het flesje kan in deze vuilbak. Dat kan mijn oma ook.”
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium