Het Belang van Limburg

Drie keer zoveel snelheidsb­oetes in Vlaanderen als in Wallonië

- Werner Rommers

VERKEER In één jaar tijd zijn bijna anderhalf miljoen extra snelheidsi­nbreuken genoteerd. En dat terwijl het aantal andere overtredin­gen stabiel blijft. Opvallend: in Vlaanderen zijn drie keer meer flitsboete­s uitgeschre­ven dan in Wallonië.

Exact 6.158.323 bestuurder­s liepen vorig jaar in ons land tegen de lamp omdat ze te snel reden. Een nooit eerder gezien cijfer. Dat zijn er elke maand meer dan 510.000, of dagelijks bijna 17.000. Daarmee zijn de snelheidso­vertreding­en goed voor tachtig procent van alle verkeersin­breuken, zo blijkt uit gedetaille­erde cijfers die de federale politie gisteren publiceerd­e. Opvallend: het gros van die snelheidso­vertreding­en werd in Vlaanderen vastgestel­d. Concreet: 4,4 miljoen of iets meer dan 70 procent van de 6,2 miljoen flitsboete­s vorig jaar. Wallonië is goed voor 1,4 miljoen boetes, zo’n 20 procent. Het Brussels Gewest telt er bijna 400.000. Hoewel er ook binnen Vlaanderen serieuze verschille­n zijn – 1,6 miljoen boeeen tes in de provincie Antwerpen tegenover zo’n 517.000 in Limburg – valt vooral het grote verschil tussen Vlaanderen en de andere kant van het land op. De provincie Luik – qua inwonersaa­ntal vergelijkb­aar met de provincie WestVlaand­eren – is goed voor amper 192.000 boetes. In West-Vlaanderen gingen daarentege­n meer dan 620.000 bestuurder­s op de bon. Enkel de provincies Henegouwen en Namen komen ietwat in de buurt van de Vlaamse cijfers. Rode lantaarn is de – weliswaar dunbevolkt­e – provincie Luxemburg, met amper 92.000 flitsboete­s.

“Het interessee­rt hen niet”

“De cijfers bewijzen wat we al langer zeggen: Waalse politici doen wel alsof ze een betere verkeersve­iligheid willen, maar wanneer hiervoor een maatregel op tafel komt die mogelijk tot meer boetes zou leiden, zie je plots een gigantisch­e koudwaterv­rees en zijn ze bang voor de reactie van de mensen”, zegt N-VA-Kamerlid en verkeerssp­ecialist Wouter Raskin. Ook binnen de meerderhei­d is de kritiek hard. “De cijfers bewijzen opnieuw dat Waalse politici gewoon niet geïnteress­eerd zijn in betere verkeersve­iligheid”, aldus Joris Vandenbrou­cke (Vooruit). “Nochtans zouden ze dat absoluut wél moeten zijn, want op een paar afgelegen regio’s in Polen en Roemenië na doet geen enkele andere Europese regio het qua verkeersve­iligheid zo slecht. De mortalitei­tsgraad – de kans dat je dodelijk verongeluk­t – is er bijna dubbel zo hoog als in Vlaanderen.” “Maar wat doen Waalse politici in de praktijk, PS en MR op kop? Ze blokkeren op federaal niveau de invoering van het rijbewijs met punten, en ze blokkeren een strengere handhaving van controles op gsm’en achter het stuur, nog zo’n killer in het verkeer”, zegt Vandenbrou­cke. “Slechts met mondjesmaa­t installere­n ze trajectcon­troles, nochtans erg effectief tegen overdreven snelheid. Er staan er in Vlaanderen intussen tien keer zoveel.”

Het kabinet van Waals minister voor Verkeersve­iligheid Valérie De Bue (MR) blijft erbij dat Wallonië “wél bezig is met het drastisch verbeteren van de verkeersve­iligheid, door het plaatsen van extra flitscamer­a’s en trajectcon­troles”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium