Het Belang van Limburg

Veldecoloo­g adviseert om hoog gras al te maaien vanaf half mei

- Karel Moors

Het natte voorjaar en de warme temperatuu­r zorgden voor opmerkelij­k hoger gras en meer bloemen in de bermen. Maaien mag in principe pas vanaf 15 juni, maar veldecoloo­g Kevin Lambeets pleit ervoor om hoog gras nu al te kortwieken. Maai mei toch een beetje.

Het advies dat Sam Gooris in 1995 al zingend verstrekte - Laat het gras maar groeien - lijkt dezer dagen massaal navolging te krijgen. In weides, bermen en gazons staat het gras soms wel een meter hoog. Daar zit de actie Maai mei niet voor een stuk tussen, maar het is vooral ideaal weer voor grasgroei: na een nat voorjaar kwamen er temperatur­en boven tien graden.

“We hebben drie jaar al een heel droog voorjaar gehad. Nu is het vochtiger en het gras profiteert enorm van die weersomsta­ndigheden. We zien niet alleen een heel rijkelijke bloei bij bloeiplant­en – je ziet meer bloemen dan andere jaren, paardenblo­emen hadden echt een piek – maar ook de grassen profiteren van de combinatie van vocht en warmte. Dus zien we een vrij hoge biomassa bij de eerste snede. Ik denk dat de boeren heel content gaan zijn”, zegt veldecoloo­g Kevin Lambeets uit Linter. Een van de specialite­iten van deze doctor in de biologie zijn bloemrijke graslanden.

“Bij Maai mei niet wil ik toch een kleine nuancering toevoegen: het zou ideaal zijn om toch al vanaf midden mei de hoge grassen weg te maaien om zo de mooie bloeiplant­en te bevorderen”, adviseert Lambeets. “Zeker in het kader van biodiversi­teit heeft dat zin. Al een beetje maaien in mei kan nooit kwaad, zeker waar de grassen hoog staan. Een warme oproep aan de gemeentes.”

Veiligheid­smaaien

Het Vlaams Bermdecree­t bepaalt dat wegbermen in principe pas gemaaid mogen worden vanaf 15 juni en eventueel nog eens vanaf 15 september. Maar als het nodig is voor de veiligheid, of in het kader van een ecologisch bermbeheer­plan, is een eerdere maaibeurt mogelijk.

“We merken dat het gras in de bermen merkelijk hoger staat dan vorige jaren”, zegt Jean-Marie Leonard van Loonwerken Leonard uit Tongeren. “We mogen van gemeentes waar wij voor werken een strook van één meter breed naast de weg maaien voor de zichtbaarh­eid. Dat veiligheid­smaaien mag al voor 15 juni. Na 15 juni maaien we de bermen volledig. Maar op gewestwege­n wordt soms nog niet gemaaid, en die afwisselin­g is mogelijk lastig voor het zicht van weggebruik­ers.”

Schapen

Dat het gras nu al zo hoog staat, vormt geen probleem voor de maai- en zuigmachin­es, ook al kunnen de tractoren pas vanaf 15 juni langs de bermen gaan. “De hoogte van het gras is geen probleem voor onze machines. We moeten wel trager rijden omdat de grotere grasmassa ook helemaal opgezogen moet worden naar de kar. Het werk gaat dus iets langer duren”, zegt Leonard.

De meeste gemeenten wedden op meer dan één paard om hun gras in toom te houden. “Een externe firma maait in principe twee keer per jaar onze bermen met hun tractoren”, vertelt Stijn Franssen, hoofd van de groendiens­t in Zonhoven. “Kleinere perken en sportvelde­n houdt de groendiens­t zelf kort. We doen mee aan Maai mei niet en lichten de mensen daarover in, maar functionel­e plekken maaien we wel al bij. Daarnaast zetten we schapen in om het gras kort te houden op zones die moeilijker te bereiken zijn, zoals taluds. Een vijftigtal schapen graast tien maanden per jaar her en der rond in Zonhoven.”

“Door het gunstige weer is het gras nu overal sneller dik en hoog geworden, maar veel meer gaat het niet worden. Het gaat nu in zaad komen en dan begint het maaien. Hoe langer het gras, hoe meer maaisel, hoe meer tijd het maai- en opruimwerk in beslag zal nemen”, schat Franssen. “De maaier, de loonwerker dus, wordt eigenaar van het maaisel en moet zorgen dat het meteen afgevoerd wordt op de geijkte manier. Als dierenvoer kan het niet dienen. Meestal gaat het naar Bionerga waar ze het compostere­n of iets dergelijks.”

“Al een beetje maaien in mei kan nooit kwaad, zeker waar de grassen hoog staan. Het bevordert de biodiversi­teit”

Kevin Lambeets

Specialist bloemrijke graslanden

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Gras, bloemen en onkruid staan hoog in de meeste bermen.
FOTO RAYMOND LEMMENS Gras, bloemen en onkruid staan hoog in de meeste bermen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium