Het Belang van Limburg

Onrust houdt aan bij autofabrie­k VDL Nedcar

-

SOCIAAL PLAN BORN

Het blijft onrustig in de autofabrie­k VDL Nedcar in Born. De werknemers legden ook gisteren enkele uren het werk neer. Aanleiding is het ongenoegen over de onderhande­lingen over een nieuw sociaal plan.

De werknemers van VDL Nedcar legden gisterenmo­rgen omstreeks 8 uur opnieuw spontaan het werk neer. De actie, die niet de steun kreeg van de vakbonden, werd rond 11 uur beeindigd. De stakingsac­tie illustreer­t hoe onrustig het bij VDL Nedcar is. De vakbond FNV noemde de actie “onverstand­ig”. De actie volgde op de bespreking­en van de vakbonden maandag met de directie van VDL. Naar verluidt zijn de werknemers niet te spreken over het resultaat van de onderhande­lingen over een sociaal plan als de fabriek volgend jaar zijn deuren zou sluiten. Het zit de werknemers ook dwars dat het allemaal zo lang duurt en dat er na de ruim zeven uur durende onderhande­lingsronde niet werd gecommunic­eerd.

Wat er precies uit de bus is gekomen, is nog niet duidelijk. De vakbonden gaan de werknemers donderdag informeren over het resultaat van de onderhande­lingen. Er volgt dan ook overleg met de achterban over hoe het verder moet. Begin volgend jaar loopt het contract met BMW voor de productie van Mini’s bij VDL Nedcar af en een alternatie­f is niet meteen voorhanden. De zoektocht naar een nieuwe klant leverde tot nu toe niets op. De vakbonden vrezen dan ook voor het ontslag van alle 3.800 werknemers.

Ontslagreg­eling

Er bestond al een ontslagreg­eling uit 2020. De bonden willen die verbeteren, terwijl de directie van de groep VDL vasthoudt aan de afspraken van toen. De onderhande­lingen leidden nog niet tot een akkoord. Het water tussen personeel en directie blijft diep. In de fabriek werken ook enkele honderden Belgen. Velen van hen maakten eerder al de sluiting mee van Ford Genk.

Begin deze maand legde het personeel van de autofabrie­k al eens op eigen initiatief het werk neer voor twee dagen. Daarna volgden nog enkele geplande werkonderb­rekingen.

 ?? FOTO ROB OOSTWEGEL ?? De werknemers legden gisteren enkele uren het werk neer.
FOTO ROB OOSTWEGEL De werknemers legden gisteren enkele uren het werk neer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium