Het Belang van Limburg

In de drie resterende veldslagen krijgen we géén duel tussen Thomas en Primoz Roglic (33), maar een driestrijd. Een stand van zaken.

-

Het metier van Thomas

Geraint Thomas viert donderdag zijn 37ste verjaardag in de maglia rosa, maar die hangt momenteel nog niet stevig om de schouders. Indien op Val di Zoldo de feiten van de Monte Bondone zich herhalen, dan wordt het een leuke verjaardag. In het andere geval wordt het lijden.

Eén zaak is duidelijk: van de drie is de Welshman veruit de ronderenne­r met het meeste metier. In een grote ronde moet je elk moment benutten dat je een verzwakkin­g bij de tegenstand­er ziet. Dat is wat Thomas deed toen hij in een haarspeldb­ocht in een flits zag dat Roglic het wiel van zijn ploegmaat Kuss niet meer kon volgen. Hij schoot pijlsnel naar de even voorop rijdende Almeida toe en reed net zo lang hard door om Roglic geen tweede kans te gunnen. “Almeida heeft laten zien hoe sterk hij is”, stak hij de loftrompet af. “Ook zijn ploeg is heel sterk. Hij was voor mij altijd al een grote rivaal. Het enige minpunt is dat ik de winst niet kon pakken. Met Roglic achter ons kon ik me niet veroorlove­n om de laatste kilometer een spelletje te spelen.” Het goede nieuws is dat hij zijn vijfde roze trui afhaalde. Het mindere nieuws is dat hij na Ganna en Geoghegan Hart nu ook Sivakov kwijtspeel­de. Al had hij de jongste dagen weinig aan hem.

Wilde frisheid van Almeida

De Portugees is een man van zijn woord. In een overigens fletse Zoom-meeting maandag in Bergamo

zei hij dat hij zou aanvallen indien hij daarvoor de juiste benen had én het juiste terrein vond. Zondag al schudde hij eventjes aan de boom, maar niemand wou meespelen. Gisteren dan ontpopte hij zich op de flanken van de Monte Bondone tot een kandidaat-winnaar in een ronde waarin hij al vierde en zesde eindigde. Almeida vroeg zich maandag nog af waarom Roglic zo abnormaal geduldig bleef. Op de Monte Bondone kreeg hij het antwoord. Zelf wou de gesnorde Zuid-Europeaan nog niet al te veel verder kijken. Na zijn zege gooide hij er clichés als “het is een droom die werkelijkh­eid is geworden” tegenaan. “Ik voelde me goed en nam het risico om ervoor te gaan. Ik probeer er nu nog meer uit te slaan.” De ex-luitenant van Evenepoel is niet alleen opvallend fris, hij heeft met Formolo, Ulissi, McNulty en Vine in de breedte een sterke ploeg die al drie ritzeges boekte.

De taaiheid van Roglic

Wie verwachtte dat Primoz Roglic na zijn lichte inzinking een ontgoochel­de indruk zou geven, was aan het verkeerde adres. Terwijl ploegleide­r Marc Reef zei dat “dit niet iets was waar we op gerekend hadden”, kwam de Sloveen verrassend uit de hoek. “Ik ben blij. Ik heb nog altijd last van de heup en de knie na die val van vorige week. Ik ben nog aan het herstellen. Natuurlijk had ik liever nu al over honderd procent van mijn mogelijkhe­den kunnen beschikken, maar ik ben er nog altijd, hé.

En ik ben ook niet de enige die hier aan het koersen is”, zei de altijd even laconiek antwoorden­de kopman.

Al reed Jumbo-Visma als geheel redelijk vreemd door de etappe, want achteraf zei Bouwman dat het nooit het idee was om het pak uit elkaar te ranselen. Er was niemand bij de vlucht van vijfentwin­tig man, waardoor de jacht moest georganise­erd worden. Daarna nam zijn team echt de koers in handen, maar na een sterke kopbeurt van Rohan Dennis was ineens UAE Team Emirates aan zet en kantelde de etappe. Al was het al bij al nog een geluk bij een ongeluk dat Sepp Kuss zijn lijdende kopman op sleeptouw kon nemen.

Ploegleide­r Reef onthield vooral

de laatste sterke kilometer van Roglic. De drievoudig­e ex-Vueltawinn­aar is nu eenmaal taaier dan taai. Rogla is zo’n krijger die zich pas overgeeft wanneer het mathematis­ch zeker is. En in deze Giro met deze drie ongeveer gelijkwaar­dige kandidaten-eindwinnaa­rs kan het net zo goed pas zaterdagmi­ddag op de Monte Lussari zijn dat de sluier helemaal wordt opgelicht.

 ?? ??
 ?? FOTO AP ?? Almeida, Thomas of Roglic: een van hen wint straks de Giro.
FOTO AP Almeida, Thomas of Roglic: een van hen wint straks de Giro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium