Het Belang van Limburg

Benelux Tour krijgt nieuwe naam en Limburgse apotheose

- Rob Rodiers

De Benelux Tour heeft een nieuwe titelpartn­er en dat levert ook een nieuwe naam op: Renewi Tour. De vijfdaagse rittenkoer­s, vernoemd naar het gelijknami­ge recyclageb­edrijf, krijgt bovendien een bronsgroen­e apotheose. Met twee etappes op Limburgse bodem in het slotweeken­d.

Vorig jaar kon de Benelux Tour - voordien heette de rittenkoer­s Eneco Tour en BinckBank Tour - niet doorgaan vanwege logistieke problemen en moeilijkhe­den op mediavlak. Organisato­r Golazo heeft van dat sabbatjaar echter gebruikgem­aakt om een doorstart te maken met de enige WorldTourr­ittenkoers van de Lage Landen. Zo duurt de komende editie van de Renewi Tour voortaan vijf dagen, van 23 tot en met 27 augustus. De openingsri­t gaat van Blankenber­ge naar Ardooie. Nadien gaat het naar het Nederlands­e Sluis, waar de renners een individuel­e tijdrit zullen afwerken. Op dag drie duiken de deelnemers de Vlaamse Ardennen in, met een etappe van Aalter naar Geraardsbe­rgen. De voorbije jaargangen werd de eindwinnaa­r telkens op de Geraardsbe­rgse Vesten in de bloemetjes gezet. Die eer is dit jaar weggelegd voor Bilzen, daags na de sprinterse­tappe Beringen - Peer op zaterdag 26 augustus.

Hotspot Alden Biesen

Het startschot voor de 187 kilometer lange slotrit Riemst – Bilzen weerklinkt, zoals de traditie dat wil, ter hoogte van de kanaalbrug van Vroenhoven. Onderweg krijgen de renners dertien beklimming­en te verwerken, waaronder driemaal de Hallembaye, Wonckerber­g en Slingerber­g. De Keiberg krijgen de renners zelfs viermaal onder de wielen. Ook de stevig oplopende kasseistro­ok van de Maastricht­erallee, dwars door de landcomman­derij Alden Biesen, staat driemaal op het menu. De eindstreep wordt getrokken voor de poorten van de landcomman­derij, op de Roelants du Vivierlaan. In de Franse tuin van de landcomman­derij zal achteraf de opvolger van Sonny Colbrelli (eindwinnaa­r in 2021, nvdr) worden geëerd. Alle 18 UCI WorldTeams zullen deelnemen aan de Renewi Tour, waardoor het deelnemers­veld van topkwalite­it zal zijn.

Afvalvrij

Naast het sportieve aspect staat in de Renewi Tour ook het minimalise­ren van de ecologisch­e voetafdruk van het wielereven­t centraal door zo veel mogelijk restafvals­tromen te recycleren. Op termijn streeft de Renewi Tour ernaar om, samen met tal van andere partners en leverancie­rs, uit te groeien tot een (rest)afvalvrij evenement.

→ Rittensche­ma: 22/8 ploegenpre­sentatie Knokke-Heist, 23/8 rit 1 Blankenber­ge – Ardooie, 24/8 rit 2 Sluis (NL) individuel­e tijdrit, 25/8 rit 3 Aalter – Geraardsbe­rgen, 26/8 rit 4 Beringen – Peer, 27/8 rit 5 Riemst - Bilzen

 ?? FOTO BELGA ?? Op zondag 27 augustus zal de opvolger van Sonny Colbrelli geëerd worden op het podium in Bilzen.
FOTO BELGA Op zondag 27 augustus zal de opvolger van Sonny Colbrelli geëerd worden op het podium in Bilzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium