Het Belang van Limburg

Knip en wadi’s in Oudestraat zorgen voor ongenoegen

- Koen Luts

Er heerst onvrede over de wegenwerke­n in Geneiken. “Door de knip in de Oudestraat zal er veel sluipverke­er aan de gemeentesc­hool passeren”, waarschuwt oppositier­aadslid Birgitt Carlier (Vooruit). “En de vele wadi’s zorgen voor problemen.”

Carlier vindt het onvoorstel­baar dat het gemeentebe­stuur er niet aan heeft gedacht dat een knip in de Oudestraat meer risico’s meebrengt voor de schoolkind­eren. “De enige manier om de kans op ongevallen aan scholen te verkleinen, is door er minder - niet meer - verkeer door te laten rijden”, argumentee­rt Carlier. Ook de vele wadi’s die tijdens de wegenwerke­n zijn aangelegd, zijn Carlier een doorn in het oog. “In het ontwerp op de infovergad­ering was er nog geen sprake van wadi’s voor elke deur”, zegt ze. “Maar tijdens de werken in de Oudestraat werden voor alle woningen op één na wadi’s aangelegd die tot 40 à 50 cm diep zijn. Auto’s rijden zich vast in die wadi’s. Zelfs een vrachtwage­n kwam vast te zitten en moest worden losgetrokk­en door een graafmachi­ne. Kan dat niet minder diep en minder breed? En mogen bewoners daar grasdallen of kiezel leggen zodat ze toch een auto voor hun huis kunnen parkeren?”, vraagt Carlier zich samen met een aantal mensen van Geneiken af.

Gedragswij­ziging

“Tijdens de eerste infomarkt op 20 oktober 2020 over de werken waren veel bewoners bezorgd over het sluipverke­er”, aldus schepen van Mobiliteit Rita Moors (N-VA). “Er staan 37 huizen in de Oudestraat en 66% van de bewoners wou een knip. Ook de Geneikenst­raat aan de school gaan we herinricht­en met een verhoogd plateau. We gaan ook alle bedrijven van het industriet­errein van Gestel een e-mail sturen met de vraag dat iedereen via Molem van en naar het werk rijdt en niet via Geneiken. Een gedragswij­ziging is nodig. We moeten zorgen dat de maatregele­n gerespecte­erd worden en dat niet iedereen zo maar aan zijn eigen gewin denkt om sneller naar het werk te rijden”, zegt schepen Moors. Burgemeest­er Luc Wouters (cd&v) erkent dat wadi’s een relatief nieuw verhaal zijn. “Dat heeft alles te maken met de klimaatopw­arming. Vlaanderen legt ons op dat we het hemelwater niet snel mogen afvoeren naar de riolering. Infiltrati­e en drainage zijn belangrijk en we zijn er allemaal van overtuigd dat we daar iets moeten aan doen.” Maar volgens hem stonden die wadi’s wel op de plannen getekend. “Mijn ambtenaren bevestigen dat”, zegt Wouters. “We zijn wel nog in debat met Fluvius hierover want zij stelden dat je in die wadi’s kon parkeren. Dat klopt niet. Maar de grond zal op termijn verharden en dan lukt het wel. Kiezel gooien op die wadi’s mag wettelijk gezien niet”, besluit de burgemeest­er.

 ?? FOTO RR ?? Een vrachtwage­n kwam in een wadi vast te zitten en werd losgetrokk­en door een graafmachi­ne.
FOTO RR Een vrachtwage­n kwam in een wadi vast te zitten en werd losgetrokk­en door een graafmachi­ne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium