Het Belang van Limburg

Limburgs-Limburgse grens in negentig foto’s

Fotograaf Jef Hermans uit Hees heeft de grens van Belgisch- met Nederlands-Limburg vastgelegd in negentig foto’s. “Omdat de uiterlijke sporen van onze grens stilaan verdwijnen. Jongeren kunnen zich dat niet meer voorstelle­n.”

- Jan Bex en Johnny Geurts

In een ideale wereld is er geen grens. Of is dat hooguit een denkbeeldi­ge lijn. Natuur trekt zich geen ene moer aan van territoria­le afspraken tussen landen. Zelfs al ging er een oorlog aan vooraf. Zo ook met die oude, vervagende grens tussen Nederlands­en Belgisch-Limburg. En toch zijn er sporen. Allerhande. De nu beschermde grenspalen uiteraard, maar ook vroegere douanekant­oren of gewoonweg ineens compleet ander straatmeub­ilair. Tot zelfs een strook niet gemaaid gras in het niemandsla­nd tussen Kanne en Neercanne, tussen België en Nederland.

Geen tierlantij­nen

Die harde 130 kilometer lange grens van weleer vervelt geleidelij­k aan met de tijd. Pas in 1843, na die pijnlijke scheiding van de beide Limburgen, werd ze, net als de rest van de Belgische grens met Nederland, vastgelegd met gietijzere­n, genummerde grenspalen. Honderdvij­ftig jaar later, sinds het Verdrag van (uitgereken­d) Maastricht, zal Europa zijn binnengren­zen opheffen. “Hier op deze weg tussen Veldwezelt en Maastricht heb ik op het midden van de baan nog een hokje met twee slagbomen weten staan. Jongeren van 20-25 jaar kunnen zich dat nu niet meer voorstelle­n”, zegt Jef Hermans (70). Ook vaak onbedoelde sporen heeft amateurfot­ograaf Jef, die als oud-leraar een opleiding kunstfotog­rafie heeft gevolgd, in beeld gezet met zijn Leica Q2. Hij doet dat sec. Zonder tierlantij­nen. Zonder verbloemin­gen. Zoals in Smeermaas: een achterafwe­ggetje bekeken vanuit Nederlands standpunt. De grens wordt gemarkeerd door twee amsterdamm­ertjes. Het laatste wat er staat op Nederlands grondgebie­d is een afvalconta­iner. Aan de Belgische zijde zie je dan weer een nette woonstraat blinken. “In het algemeen ziet de Nederlands­e zijde er vaak een beetje meer verzorgd uit, maar dat is zeker niet altijd zo.” Daar gaat weer een vooroordee­l.

Louis van de Paol

Wat je ziet, is wat je krijgt bij Jef Hermans. Ook al is een grens vaak een morsige plek. Niet meteen Instagramm­able. En toch heeft hij die hele Limburgs-Limburgse grens, van Teuven in Voeren met Slenarken (grenspaal 14) tot Lozen in Bocholt met Budel (grenspaal 169) vorig jaar afgereisd. Te voet, met de fiets en soms ook met de auto. “Ik ben van Hees, van de grensstree­k. Het hele grensgebeu­ren heb ik zien leven en zien verdwijnen. En dat heeft mijn nieuwsgier­igheid geprikkeld. Wat kom je nog tegen?” Vlaggenmas­ten bijvoorbee­ld. Maar dan zonder vlag. Ook hier in Veldwezelt is het oude grenskanto­or, vlak bij een horecazaak die niet voor niets de naam Grensstube heeft, omgebouwd tot een gerieflijk ogende woning. Net als in De Plank, Smeermaas, Kinrooi en andere grensdorpe­n is gebeurd. Maar vlaggen en wimpels? Neen, die zijn er niet meer.

Nog zoiets: slagbomen. Nochtans een zeer geliefd instrument bij douaniers indertijd. Al lang weg. Verdwenen. Leve het vrije Europa. Tussen Lozen en Budel heeft iemand zijn huis Louis van de Paol gedoopt. “Een verwijzing naar de familie Ceyssens die bij de grenspaal zowel een expeditieb­edrijf, logementsh­uis als een café uitbaatte.”

Grensmaas

Een ferm stuk van onze Limburgs-Limburgse grens is natuurlijk de Grensmaas. “Voorbij Maastricht tot net voor Kessenich is het midden van de Maas de grens. Maar door overstromi­ngen kon de Maas wel eens van bedding verschuive­n. Om die grens vast te leggen hebben ze aan beide zijden van de Grensmaas op voldoende afstand van de Maas grenspalen gezet. Het midden van die lijn is dan de grens.” Na eerdere gesmaakte fototentoo­nstellinge­n over dorpskermi­ssen, over de vluchtweg van zijn ouders in mei 1940 of over die vijftien nationalit­eiten in zijn eigenste dorpje Hees, wil Jef Hermans opnieuw de boer op. Negentig foto’s heeft hij geselectee­rd. “Ja, ik zou graag opnieuw een expo doen. Dat komt wel in orde.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Jef Hermans aan het oude grenskanto­or in Veldwezelt. De grens loopt hier in het midden van de straat.
FOTO TOM PALMAERS Jef Hermans aan het oude grenskanto­or in Veldwezelt. De grens loopt hier in het midden van de straat.
 ?? FOTO JEF HERMANS ?? Tussen Lozen en Budel-Dorplein, bijna aan het noordelijk­e uiteinde van de Limburgs-Limburgse grens: ene Louis werkte en woonde bij de grenspaal.
FOTO JEF HERMANS Tussen Lozen en Budel-Dorplein, bijna aan het noordelijk­e uiteinde van de Limburgs-Limburgse grens: ene Louis werkte en woonde bij de grenspaal.
 ?? FOTO JEF HERMANS ?? Tussen Kanne en Neercanne: in het niemandsla­nd wordt het gras langs de Mergelweg niet gemaaid.
FOTO JEF HERMANS Tussen Kanne en Neercanne: in het niemandsla­nd wordt het gras langs de Mergelweg niet gemaaid.
 ?? FOTO JEF HERMANS ?? Links Vroenhoven, rechts Wolder. De grenspaal staat pal in het midden van de Diependaal­weg.
FOTO JEF HERMANS Links Vroenhoven, rechts Wolder. De grenspaal staat pal in het midden van de Diependaal­weg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium