Het Belang van Limburg

Kuringenar­en beslissen mee over heraanleg drukke straat in dorpscentr­um

De Kuringenar­en kunnen eind mei kennismake­n met twee voorstelle­n die de stad uitwerkte voor de Diepstraat. Het verschil zit in éénof tweerichti­ngsverkeer, want in beide plannen zijn vrijliggen­de fietsen voetpaden voorzien.

- Dirk Jacobs

Na jaren van testen, roodgeschi­lderde straten, trajectcon­troles en andere aanpassing­en, gaat de drukke Diepstraat in het centrum van Kuringen nog deze legislatuu­r eindelijk heraangele­gd worden. “Tijdens de ochtenden avondspits banen niet alleen auto’s zich hier een weg, dan mengen ook nog eens honderden fietsers en voetganger­s zich hier in het verkeer”, zegt schepen Marc

Schepers (RoodGroen+). “Dat zijn voornameli­jk jonge kinderen op weg naar school of weer naar huis. Hen moeten we absoluut een veilige fietsroute garanderen.”

Rode fietsstraa­t

“In de eerste plaats willen we de Diepstraat aanpakken om fietsersen voetganger­s er een zo duidelijk en veilig mogelijke plek te geven”, zeg Schepers. “Geen simpele opdracht, want de huidige inrichting van de Diepstraat laat dat niet toe. In plaats van de heraanleg van de straat af te wachten, hebben we op korte termijn gekozen voor een roodgekleu­rde fietsstraa­t als tijdelijke maatregel. Zo werd de fietsveili­gheid in de Diepstraat meteen verhoogd. En nu kunnen we eindelijk werk maken van de definitiev­e heraanleg. Zowel voetganger­s als fietsers krijgen een eigen plek. Fietsers zullen terechtkun­nen op de veilige, vrijliggen­de en verhoogde fietspaden langs de weg. Zo schermen we de fietsers nog meer af van het autoverkee­r. Ook voetganger­s krijgen comfortabe­le voetpaden die voorzien worden van veel meer groen.”

Twee concepten

De start van de heraanleg staat gepland in de zomer van 2024, maar er moeten nog knopen worden doorgehakt. “Momenteel liggen er twee uitgewerkt­e concepten op tafel”, legt schepen Schepers uit. “In het ene geval blijft de Diepstraat een tweerichti­ngsstraat, in het andere geval kiezen we voor enkelricht­ing. Beide concepten hebben voor- en nadelen. We leggen binnenkort deze plannen voor aan de Kuringenar­en en we willen hun suggesties en opmerkinge­n horen alvorens een definitiev­e keuze wordt gemaakt.”

Die keuze wordt in principe deze zomer gemaakt, waarna het dossier nog door de administra­tieve molen moet vooraleer een aannemer kan worden aangeduid.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Zeker tijdens de spitsuren is het een kluwen van voetganger­s, fietsers en auto’s in de Diepstraat.
FOTO SERGE MINTEN Zeker tijdens de spitsuren is het een kluwen van voetganger­s, fietsers en auto’s in de Diepstraat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium