Het Belang van Limburg

Kerkfabrie­ken starten fusiegespr­ekken

-

GEMEENTERA­AD MAASEIK

Meerderhei­d: Open Vld (8), Pro3680 (5), N-VA (4)

Bij de goedkeurin­g van de jaarrekeni­ngen van acht kerkfabrie­ken in Maaseik wilde oppositier­aadslid Leo Pieters (VB) weten of er al stappen zijn gezet om tot een eengemaakt­e kerkfabrie­k te komen. “Op het centraal kerkbestuu­r is net het ontwerp van het kerkenbele­idsplan besproken”, zegt schepen van Eredienste­n Ann-Sofie Custers (Open Vld). “Intussen zijn de kerkfabrie­ken al proactief tewerk gegaan. Wurfeld en Maaseik, Dorne en Opoeteren en Waterloos en Neeroetere­n bekijken of ze kunnen fuseren. Voor Wurfeld zal de pastoor nog tot 2025 de vieringen voorgaan, nadien moet er een herof nevenbeste­mming worden gevonden.”

De gemeentera­ad heeft met 24 stemmen voor en 3 onthouding­en het bestek goedgekeur­d voor de sloopwerke­n van het oud-ziekenhuis en oud-rusthuis. Die

Oppositie: cd&v (7), VB (4), onafh. (1)

afbraakwer­ken worden op 2 miljoen euro geraamd. In het gebouw zit ook asbest, daarom is er een asbestinve­ntaris opgemaakt. “In welke mate gaat u controle uitvoeren op die asbestverw­ijdering bij de afbraak?” vraagt Leo Pieters (VB). “Er is een veiligheid­s- en gezondheid­splan opgesteld en een veiligheid­scoördinat­or zal alles opvolgen”, zegt schepen Ann-Sofie Custers.

In overleg met de Cultuurraa­d en de erkende vereniging­en is het subsidiere­glement voor de vereniging­en aangepast. Schepen van Cultuur Myriam Giebens (Pro3680): “We hebben de vereniging­en opgedeeld in zeven categoriee­n, van sociaal-cultureel over podiumacti­viteiten tot schutterij­en. Op elke categorie hebben we een vast bedrag geplakt, van 200 tot 500 euro. Naast een werkingssu­bsidie kunnen vereniging­en ook een projectsub­sidie van maximaal 1.000 euro per project aanvragen.” Het nieuwe reglement werd met 24 stemmen goedgekeur­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium