Het Belang van Limburg

Discussie over leegstands­belasting

-

GEMEENTERA­AD BREE

Meerderhei­d: onsBree (7), N-VA (7) en Vooruit (1)

“Het reglement op de leegstands­belasting werd in december 2019 goedgekeur­d”, aldus raadslid Dries Tyskens (Verjonging). “Wat is het resultaat hiervan? We hebben de indruk dat hieromtren­t niets gebeurd is. Hoeveel belasting is er geïnd?” Ook Jos Drykoninge­n (Vernieuwin­g) had vragen: “We weten alleen dat het om 65 panden gaat, maar hoe zijn die opgedeeld? En hoeveel klachten van huurders zijn er?” Schepen Katja Verheyen (N-VA): “We proberen de leegstand structuree­l aan te pakken. Dat is een omslachtig werk waar een ambtenaar halftijds mee aan de slag is. In augustus wordt een nieuwe round-up gemaakt, maar die cijfers hebben we pas eind dit jaar.” Drykoninge­n en Sietse Wils (Verjonging) namen geen genoegen met dat antwoord. Wils: “Dit is uw bevoegdhei­d en u had het reglement moeten laten

Oppositie: Verjonging (8), Vernieuwin­g (1) en VCD (1)

toepassen.” Drykoninge­n: “Ik stel vast dat schepen Verheyen niet kan antwoorden op onze concrete vragen, hoewel ze die kon verwachten. Volgende keer graag beter voorbereid naar de gemeentera­ad komen.”

Raadslid Lambert Neyens (Verjonging) wilde weten hoe het zit met de verbouwing van de pastorij in Opitter. Schepen van Openbare Werken Rudi Cober (N-VA): “De buitenrest­auratie van de ruwbouw, de muur rond de tuin en de twee bijgebouwe­n is volop bezig. Omdat we de fundering moesten verstevige­n, is er wel een meerkost van 260.000 euro, maar de subsidie wordt nu ook met 100.000 euro verhoogd.”

De raad sloot een samenwerki­ngsovereen­komst af met Oudsbergen, Bocholt en de vzw Horizont rond Rap op Stap. Schepen Verheyen: “Deze organisati­e wil budgetvrie­ndelijke activiteit­en aanbieden aan financieel kwetsbare gezinnen. Er wordt tweewekeli­jks een zitdag georganise­erd in Bree.”

Rap op Stap:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium