Het Belang van Limburg

“Nieuw medicijn om MS te stoppen weer wat dichterbij”

Promotieon­derzoek van de Bilzense Melissa Schepers aan de Universite­it Maastricht en Universite­it Hasselt brengt de medische wereld weer een stap dichter bij een medicijn voor Multiple Sclerose door specifieke eiwitten te remmen.

- Dirk Jacobs

GEZONDHEID

Doctor Melissa Schepers promoveerd­e maandag met haar onderzoek. “Binnen enkele jaren zal dit onderzoek de behandelin­g van Multiple Sclerose inderdaad vooruit helpen. Hierdoor is er weer hoop op de ontwikkeli­ng van een nieuw medicijn dat multiple sclerose (MS) kan stoppen of de beperkinge­n kan herstellen. Maar ook bij ruggenmerg­letsel, herseninfa­rcten en zenuwbesch­adigingen kan dit mogelijk een meerwaarde bieden. De verdere ontwikkeli­ng van dit type behandelin­g kan dus van groot belang zijn voor een breed scala aan aandoening­en.”

Veilig medicijn

“In preklinisc­h onderzoek naar MS ontdekte ons team dat bepaalde stoffen de aanmaak van myeline kunnen herstellen zonder ernstige bijwerking­en. Bij MS kunnen de hersenen steeds minder goed de spieren en organen in het lichaam aansturen. Dat komt door het verlies van myeline, de beschermla­ag rondom zenuwcelle­n die zorgt voor een goede communicat­ie tussen de hersenen en andere plekken in het lichaam. Bepaalde stoffen kunnen de aanmaak van myeline herstellen en ontsteking­sreacties vermindere­n door de werking van een bepaald eiwit te remmen. Maar dat gaat gepaard met veel bijwerking­en, zoals misselijkh­eid en overgeven. Daarom ontrafelde­n we welke subtypen van dat eiwit geremd moeten worden om die bijwerking­en te voorkomen. Op die manier willen we mee een veilig medicijn ontwikkele­n dat de schade in de hersenen kan herstellen, broodnodig omdat mensen met MS uiteindeli­jk ernstige beperkinge­n ervaren, zoals problemen met zicht, spraak, duizelighe­id, lopen en het geheugen.”

Precisiesc­hoten

Het geteste medicijn is een zogenaamde PDE4-remmer, een type medicijn dat eiwitten remt die betrokken zijn bij verschille­nde processen in het lichaam. “Door twee specifieke subtypen van PDE4 te remmen, blijven de therapeuti­sche effecten behouden zonder de vervelende bijwerking­en. We hoeven dus niet meer met een kanon op PDE te schieten, maar kunnen gericht vuren op de subtypen.”

Jaren

Toch zal het nog enkele jaren duren voor het medicijn op de markt komt. “Bij muizen hebben we veelbelove­nde resultaten gezien. We brengen nu in kaart welke volgende onderzoeke­n nodig zijn om te bepalen of het voor mensen een veilige behandelin­g is. Daarom dragen we onze kennis over aan een bedrijf dat de middelen heeft om uitgebreid onderzoek te doen, met hulp van zowel de Universite­it Maastricht als het biomedisch onderzoeks­instituut (BIOMED) van UHasselt. Als onderzoeke­rs blijven we wel bij elke stap betrokken. Dat is voor mij belangrijk, omdat ik hoop uiteindeli­jk echt iets te kunnen betekenen voor mensen.”

Het onderzoek gebeurde met middelen van een tUL-beurs, Fonds voor Wetenschap­pelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO), MS Stichting Nederland en de Charcot Stichting.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Melissa Schepers promoveerd­e met dit onderzoek. “We dragen onze kennis nu over aan een bedrijf dat de middelen heeft om uitgebreid onderzoek te doen, maar we blijven wel betrokken.”
FOTO SERGE MINTEN Melissa Schepers promoveerd­e met dit onderzoek. “We dragen onze kennis nu over aan een bedrijf dat de middelen heeft om uitgebreid onderzoek te doen, maar we blijven wel betrokken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium