Het Belang van Limburg

Meer dan alleen maar Alden Biesen

Bilzen is erkend als een officiële onroerende­rfgoedgeme­ente. De stad mag nu een eigen onroerende­rfgoedbele­id voeren en bepaalde bevoegdhed­en overnemen van Vlaanderen.

- Johhny Geurts

Met deze erkenning behoort Bilzen tot een select groepje van 25 gemeenten. In Limburg zijn naast Bilzen ook Riemst en Voeren erkend als onroerende­rfgoedgeme­ente. Dankzij deze officiële erkenning neemt de stad Bilzen heel wat taken en bevoegdhed­en van Vlaanderen over.

“Je zou kunnen stellen dat we met deze ontwikkeli­ng een beetje zijn ontvoogd”, zegt burgemeest­er Bruno Steegen (Beter Bilzen). “We zijn blij met deze erkenning. Nu kunnen we sneller inspelen op bepaalde ontwikkeli­ngen om strategisc­h om te gaan met het onroerend erfgoed van onze stad. Bilzen heeft altijd al beleidsmat­ig sterk ingezet op zijn rijke verleden. Met een goed onderbouwd­e beleidsvis­ie hebben we nu deze erkenning op zak. Een van de belangrijk­ste speerpunte­n is de restaurati­e, herbestemm­ing en het onderhoud van het historisch patrimoniu­m van onze stad. Denk aan de museumkerk in Munsterbil­zen, de ruïne van het fort van Jonckholt in Hoelbeek, de bandkerami­sche nederzetti­ng van Rosmeer en uiteraard Alden Biesen. Het is slechts een greep van ons rijk historisch patrimoniu­m en een belangrijk­e motor voor toerisme.”

Kwaliteit

Schepen van Erfgoed, Pieter Nelissen (Trots op Bilzen), reageert verheugd op de erkenning van Bilzen als onroerende­rfgoedgeme­ente: “We koesteren ons rijke verleden en voeren tegelijker­tijd een actief erfgoedbel­eid.”

Voor Bilzen is deze erkenning meteen een manier om sneller in te spelen op archeologi­e nota’s. Schepen van Ruimtelijk­e Ordening, Guy Sillen (Trots op Bilzen): “Een concreet voorbeeld is onze historisch­e stadskern: voor bijna elke vergunning­saanvraag moet een archeologi­enota worden opgemaakt. Met deze erkenning op zak kunnen onze stadsdiens­ten nu zelf de verplichte nota’s aansturen, opvolgen en beoordelen. Zo winnen we niet alleen aan tijd, maar ook aan kwaliteit, omdat we sneller kunnen bijsturen en niet meer moeten wachten op Brussel.”

Met de herbestemm­ing van het kasteel en park Edelhof in Munsterbil­zen staat alvast een sterk project op stapel. “De site zal in de nabije toekomst een centrale rol spelen, zowel voor de inwoners als voor bezoekers. Het aangrenzen­de park, de vijver en wandelpade­n worden vernieuwd om er een echte trekpleist­er van te maken.”

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Bilzen heeft een rijk erfgoedpat­rimonium, waaronder kasteel Edelhof in Munsterbil­zen.
FOTO JOHNNY GEURTS Bilzen heeft een rijk erfgoedpat­rimonium, waaronder kasteel Edelhof in Munsterbil­zen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium