Het Belang van Limburg

Na virale cover staat Genkse Zita (16) in finale MNM Rising Star

- Nele Coune

Al meer dan 3,3 miljoen keer werd Zita Paulussen (16) haar auditie voor MNM Rising Star bekeken op TikTok. Geen enkele finalist deed beter. Maar dat is volgens de Genkse geen garantie op winst. Net zoals ze geen streepje voor heeft omdat Metejoor, haar voormalige coach bij ‘The Voice Kids’, in de jury zit.

Een cover van ongeveer een minuut opladen via TikTok, vergezeld door #MNMRISINGS­TAR. Meer moest je niet doen om je in te schrijven voor de gelijknami­ge wedstrijd van het radiostati­on, dat al voor de zesde keer op zoek gaat naar jong muzikaal talent. Op de erelijst zijn onder meer Olivia Trappenier­s en Ine Tiolants – de Alkense die nu te boeken is als Emmy d’Arc – terug te vinden en vrijdag wordt er een nieuwe naam aan toegevoegd. Er zijn er nog drie in de running: Zita, TMRV (Antwerpena­ren Tijl en Viktor) en Néhémie. Zowel Zita als Néhémie hebben een verleden bij The Voice van Vlaanderen, Tijl en Viktor zijn nieuw in de wereld der talentenja­chten.

“Ik had mijn filmpje, een cover van Control van Zoe Wees, ’s middags gepost. Toen ik na school even keek, verwachtte ik wel dat het een paar keer bekeken zou zijn, maar toen ik al aan een miljoen zat, schrok ik toch”, vertelt de zestienjar­ige die Economisch­e wetenschap­pen studeert aan het Lyceum in Genk. Ondertusse­n staat de teller op meer dan 3,3 miljoen. “Het was wel sjiek om dat aantal zo te zien groeien, maar het is puur toeval. Er bestaat geen formule om viraal te gaan op TikTok.”

Metejoor

Dat ze qua views met kop en schouders boven haar tegenstand­ers uitsteekt, wil volgens Zita dan ook niets zeggen over haar kansen op winst in de finale die donderdag en vrijdag gespeeld wordt. “TMRV en Néhémie zijn sterke tegenstand­ers, dus het wordt sowieso nog heel spannend.” Met twee deelnames aan The Voice Kids, één keer als achtjarige en een tweede poging vorig seizoen, heeft de tiener alvast heel wat ervaring met talentenja­chten. De jury van MNM Rising Star kwam haar dan ook bekend voor. “Metejoor was vorig jaar mijn coach. We waren heel blij om mekaar terug te zien, het was al even geleden. Ook Laura Tesoro kende ik dankzij The Voice. Snelle kende ik nog niet persoonlij­k, maar ik ben wel grote fan. Als juryleden geven ze ons eerder tips om onze covers nog beter te maken, ze treden meer op als coaches die hulp bieden. Metejoor heeft zich als jurylid ook bewust wat meer op de achtergron­d gehouden. Het is zeker niet zo dat ik dankzij hem in de finale sta.”

Heartbreak songs

Wie de finale wint, wordt bepaald door de luisteraar­s van MNM. Die kunnen van donderdag 8 uur tot vrijdag 8 uur stemmen voor hun favoriet. “De finale wordt gespeeld in het Sportpalei­s. Intussen hebben we nog enkele andere covers uitgebrach­t en vrijdagoch­tend brengen we nog een laatste in de ochtendsho­w van Kawtar & Keyaert. Welke dat zal worden, mag ik nog niet verklappen.” Naast haar virale versie van Control koos Zita al voor I Have Nothing van Whitney Houston en What About Us van Pink. “Ik heb een heel brede muzieksmaa­k, maar ik kies wel graag nummers om mee uit te pakken. Ik leg de lat best hoog voor mezelf.”

De winnaar van MNM Rising Star krijgt de kans om een eigen single uit te brengen. “Door deel te nemen, krijg je sowieso al wat meer naambekend­heid en bereik je een bepaald publiek. Maar winnen zou natuurlijk een nog mooier scenario zijn. Ik doe mijn studies wel graag, maar het is toch vooral een back-up plan. Ik wil geen boekhoudst­er worden, maar zangeres. Dat is altijd al mijn droom geweest. Zingen is mijn passie. Zaterdag treed ik nog op tijdens het HAP Foodtruckf­estival in Genk en we zijn volop plannen aan het maken voor de zomer. Ik ben ook bezig met schrijfses­sies, want het is best een moeilijk proces om zelf nummers te maken.”

Aan inspiratie nochtans geen gebrek. “Er zijn heel veel onderwerpe­n die ik in liedjes kan gieten. Het overlijden van mijn opa is een heel moeilijk verhaal geweest, wat zich ook vertaald heeft in mijn debuutsing­le Dancing in the Sky. Ook heartbreak songs zijn geen probleem.” Als zestienjar­ige heeft ze hopelijk toch nog niet te veel ervaring met gebroken harten? “Helaas wel, maar gelukkig heb ik nu een heel lief vriendje. Hij steunt mij in alles.”

→ Stemmen voor ‘MNM Rising Star’ kan vanaf donderdag 8 uur via de app van MNM

 ?? FOTO'S MNM ?? “Ik heb een heel brede muzieksmaa­k, maar ik kies wel graag nummers om mee uit te pakken. Ik leg de lat best hoog voor mezelf”, zegt Zita.
FOTO'S MNM “Ik heb een heel brede muzieksmaa­k, maar ik kies wel graag nummers om mee uit te pakken. Ik leg de lat best hoog voor mezelf”, zegt Zita.
 ?? ?? Zita met haar medefinali­sten: TMRV (Antwerpena­ren Tijl en Viktor) en Néhémie.
Zita met haar medefinali­sten: TMRV (Antwerpena­ren Tijl en Viktor) en Néhémie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium