Het Belang van Limburg

Kijkcijfer­s voorjaar 2023: een verrassend­e naam in top drie

- Tom Vets

KIJKCIJFER­S Het voorjaar op televisie zit er bijna op, tijd om de balans op te maken. De grote zenders hadden elk hun kijkcijfer­kanon, maar ‘The Masked Singer’ scoorde het sterkst.

De voorlopige nummer één van 2023 is dus hetzelfde programma dat vorig jaar bovenaan eindigde. Ook in het derde seizoen stond er geen maat op het succes van The Masked Singer. De best bekeken aflevering, en dat was niet de finale, haalde gemiddeld 1.837.484 kijkers. Het programma had dermate hoge marktaande­len dat VTM enkele kijkcijfer­sflops, zoals het tweede seizoen van De Bunker, helemaal kon verdoezele­n. Sommige aflevering­en haalden live op donderdaga­vond slechts 80.000 kijkers.

Flink over de tong gegaan, maar wel consistent in het scoren van hoge kijkcijfer­s: Het Verhaal van Vlaanderen. De les geschieden­is van meester Tom Waes piekte op 1.729.695 kijkers. Het was met grote voorsprong het best bekeken zondagavon­dprogramma op VRT 1. Volgende wapenfeit van Waes zal een nieuw seizoen van Kamp Waes worden, dat destijds 2 miljoen kijkers haalde.

Grote verrassing

De grootste verrassing vinden we echter op de derde plaats. Niet minder dan 1.560.833 Vlamingen stemden half maart af op het gelegenhei­dsprogramm­a rond het afscheid van weerman Frank Deboosere. Het toont nog maar eens aan hoe populair hij was bij de kijkers. De eerste uitreiking van De Kastaars staat op de vierde plaats, maar we moeten hierbij wel opmerken dat de show op drie zenders tegelijk werd uitgezonde­n. Vanuit de zenders is er echter beslist om één gezamenlij­k cijfer te communicer­en. En Play4? Dat teerde ook dit voorjaar andermaal op De Mol, dat in een tijd van dalende lineaire kijkcijfer­s prima op niveau bleef. Hoewel het al mei was, ging de finale vlot voorbij 1,4 miljoen kijkers.

Vrouwen

Er gingen dit voorjaar 21 programma’s boven het miljoen kijkers. Daarbij veel sport met onder andere De Ronde van Vlaanderen. De mannenweds­trijd haalde de top 10, die bij de vrouwen staat met 1.030.722 kijkers op de 18e plaats. De voorbije jaren heeft het vrouwenwie­lrennen veel zieltjes gewonnen. Die top 20 is overigens voor de rest uitsluiten­d een VRTaangele­genheid met onder meer Thuis, Het Journaal, Factchecke­rs, Vrede op Aarde, Onder Vuur en Het Hoge Noorden. Al die programma’s scoorden tussen 1 en 1,2 miljoen kijkers.

VTM scoorde verder met Liefde voor Muziek (901.199), Special Forces (893.599) en het grote interview met koningin Mathilde (863.179). Play4 had succes met De Verhulstje­s (949.548), Over de Oceaan (794.462) en Blind Gekocht (787.145).

 ?? FOTO VTM ?? Voor veel kijkers was ‘The Masked Singer’ vaste afspraak.
FOTO VTM Voor veel kijkers was ‘The Masked Singer’ vaste afspraak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium