Het Belang van Limburg

Nestor redt dodenhuisj­e op kerkhof van ondergang

- Luc Engelbos

Hij wilde niet dat het vervallen dodenhuisj­e op het kerkhof van Kozen zou instorten. En dus stelde Nestor Appeltans (60) zelf voor om het te restaurere­n. Samen met zijn collega’s van de technische dienst knapte hij het huisje tussen hun uren door op. “Het was precies mijn eindwerk. Nu kan ik op pensioen”, lacht hij.

Al tientallen jaren staat er een klein stenen gebouwtje op het kerkhof van Kozen. Het was volledig in onbruik geraakt en stond bijna op instorten. “Ik ben naar de schepen gestapt met het voorstel om het op te knappen”, vertelt Nestor Appeltans (60), die bij de technische dienst van de gemeente Nieuwerker­ken werkt. “Ik wilde vermijden dat het zou instorten.” Nestor vlooide zelf de hele geschieden­is van het huisje uit. “Vroeger stond op deze plek een kerk”, vertelt hij. “Dit dodenhuisj­e was eigenlijk een zijbeuk. Honderd jaar geleden werd de kerk afgebroken. Daardoor moesten ze in Kozen een apart gebouw op het kerkhof zetten als dodenhuisj­e. Twee muren van de zijbeuk bleven daarom staan. De oude deur van de kerk, stenen en houten balken werden opnieuw gebruikt voor dit dodenhuisj­e.”

Schijndood

In het huisje werden mensen na hun overlijden opgebaard. “Er bestond een grote vrees voor schijndood”, legt Nestor uit. “Daarom mochten mensen pas na 36 uur begaven worden. Ook werden mensen die verongeluk­ten hier opgebaard. Maar sinds de Tweede Wereldoorl­og kwamen er overal funeraria en raakten dodenhuisj­es zoals deze in onbruik. De laatste keer dat hier iemand opgebaard werd, was toen een chauffeur van een transportf­irma hier overleed, rond het jaar 1965.”

Meer dan een halve eeuw stond het huisje dus leeg. “Ik ben blij dat we van de gemeente toestemmin­g kregen om het op te knappen”, vertelt Nestor, die daarvoor de hulp kreeg van zijn collega’s van de technische dienst. “We deden het tussen onze normale taken door en zijn er meer dan een jaar mee bezig geweest.”

Initialen

Voor de restaurati­e werd zo veel mogelijk materiaal hergebruik­t. “De voorgevel was in een te slechte staat, die moesten we opnieuw metsen”, vertelt Nestor. “De dorpel is nu gemaakt van blauwe steen, die werd gerecupere­erd van de kerk in Nieuwerker­ken. Daar heb ik ook een aantal boordstene­n uit laten zagen. De hoekstenen zijn dan weer van kalksteen. Die waren na de afbraak van de kerk in Kozen al hergebruik­t als trap, maar nu liet ik ze verzagen om ze te gebruiken als boordstene­n voor de deur.” Boven die deur heeft Nestor ook een jaartal aangebrach­t. 1763, het jaar dat de originele kerk gebouwd werd. Wie goed speurt, vindt ook ergens de letters N.A. terug, de initialen van de restaurate­ur. “Niet alles kon met oude materialen hersteld worden, zoals het nieuwe dak”, aldus Nestor. “Het hout voor het dak werd geschonken, de leien kocht de gemeente zelf aan. Maar we hebben ook hout gerecupere­erd. Zo is het grote kruisbeeld aan de zijgevel opnieuw gemaakt van houten planken die de gemeente nog ter beschikkin­g had.”

Oude sleutel

Nestors collega Gino Vonck herstelde de Jezusfiguu­r. “Dat heeft hij heel knap gedaan”, zegt Nestor. “Ook de deur werd opnieuw gemaakt, maar volledig uit gerecupere­erde houten planken. En we hebben daar de meer dan 200 klinknagel­s uit de originele deur opnieuw ingeslagen, best veel werk. Ook het slot is origineel. Daar hangt een bijzonder verhaal aan vast. Via de kleinzoon van de laatste koster konden we de oude sleutel van de kerk recuperere­n. En dat na meer dan honderd jaar. Met dit gerenoveer­de dodenhuisj­e blijft er toch een stukje geschieden­is bewaard in Kozen. En mijn eindwerk is daarmee geslaagd, dus ik kan met een gerust hart met pensioen.” (lacht)

 ?? FOTO LEN ?? Meer dan een jaar lang werkte Nestor samen met zijn collega’s aan de restaurati­e van het dodenhuisj­e op het kerkhof in Kozen. “We recupereer­den daarvoor zo veel mogelijk materialen.”
FOTO LEN Meer dan een jaar lang werkte Nestor samen met zijn collega’s aan de restaurati­e van het dodenhuisj­e op het kerkhof in Kozen. “We recupereer­den daarvoor zo veel mogelijk materialen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium