Het Belang van Limburg

Welgemikte soloslim

-

Het was te voorspelle­n dat de Europese natuurhers­telwet nog voor politieke hoogspanni­ng zou zorgen. Dinsdag zette premier Alexander De Croo (Open Vld) met een welgemikte soloslim de verhouding­en in zijn federale regering op scherp. Tot onvrede van de groenen en de PS wil De Croo “de pauzeknop” indrukken. Niet op het vlak van CO2-reductie, maar wel “voor alles dat er nu aan wordt toegevoegd”. Lees: de natuurhers­telwet. Die moet de biodiversi­teit redden en zorgen dat tegen 2030 twintig procent van alle land- en zeegebiede­n in Europa wordt hersteld. De teloorgang van de biodiversi­teit is immers een even grote bedreiging als de klimaatver­andering.

Alleen is de uitwerking van die natuurhers­telwet omstreden. Niet alleen de huidige Europees beschermde natuurgebi­eden zouden onder de wet vallen, ook gebieden daarbuiten. Zo dreigt de natuurhers­telwet een tweede stikstofdo­ssier te worden, maar met een juridische reikwijdte die vele malen groter is. Want als er straks overal strenge regels gelden om de biodiversi­teit te redden, is er dan nog wel ruimte voor economisch­e ontwikkeli­ngen? Voor landbouw, industrie en bewoning? Alle theorieën over ‘degrowth’ ten spijt, is het net die toekomstig­e economisch­e welvaart die ons in staat zal stellen om het milieu en het klimaat te redden.

Dat De Croo zich als eerste

Europese premier openlijk vragen stelt bij de natuurhers­telwet is geen toeval. In dichtbevol­kte gebieden als België en Vlaanderen is het evenwicht tussen ecologie en economie delicater dan elders. Een uniforme Europese aanpak is potentieel desastreus. De Vlaamse regering uitte die bezorgdhei­d eerder al. En nu roept ook De Croo op om na te denken over de impact. Dat is gezond verstand. Alleen had de premier wel eerst een gedeeld standpunt moeten zoeken in zijn regering. De demarche was Chefsache, zo vond Gwendolyn Rutten, maar de groenen waren het daar begrijpeli­jkerwijs niet mee eens. Gedegradee­rd worden tot lucht in de eigen regering, dat komt aan. Zeker als de premier zich profileert ten koste van. Want De Croo had uiteraard ook andere motieven. Bij Open Vld vrezen ze de peilingen. Dit dossier biedt dé kans op profilerin­g. De kopman voor 2024 kan zich tussen Groen en N-VA wurmen, tussen klimaatpau­sen en ecorealist­en. Dat zijn regering daarvoor in de vernieling wordt gereden is bijzaak. Het geloof op grote hervorming­en is al lang verdampt. Die federale pauzeknop zal nog tot diep in 2024 (of later?) actief blijven. In die moeizame constellat­ie moet het debat over een verbeterde versie van de natuurhers­telwet toch worden gevoerd. En liefst snel. Want biodiversi­teit verdraagt geen uitstel.

Reacties: dekern@hbvl.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium