Het Belang van Limburg

Nieuwe elektricit­eitscabine­s moeten uitvallend­e zonnepanel­en tegengaan

- Thomas Jansen

Fluvius kondigde vorig jaar al aan in de komende tien jaar vier miljard euro te willen investeren in de Vlaamse distributi­enetten voor elektricit­eit. De toename aan elektrisch­e wagens, warmtepomp­en en zonnepanel­en zorgt immers voor een enorme extra belasting op het net. Dat is nu al merkbaar. In gebieden met veel zonnepanel­en, weinig verbruik en grote te overbrugge­n afstanden, zorgt de overbelast­ing ervoor dat omvormers van zonnepanel­en soms naar een veiligheid­sstand overschake­len. Daardoor produceren ze tijdelijk geen stroom, wat natuurlijk nadelig is voor de eigenaar.

Het probleem van de uitvallend­e zonnepanel­en doet zich voornameli­jk in Limburg voor, door de relatief lage bevolkings­dichtheid en bijgevolg de grotere afstand tussen de elektricit­eitscabine­s. Sinds vorig jaar kunnen de gedupeerde­n een compensati­e aanvragen van 7,5 euro per kilovoltam­père (kVa) van de omvormer. Van de 473 ontvankeli­jke aanvragen vorig jaar kwamen er 348, oftewel 72 procent, uit Limburg.

Nieuwe cabines

Aanpassing­en aan 22.000 distributi­ecabines en de plaatsing van heel wat nieuwe elektricit­eitscabine­s in Vlaanderen moeten dat probleem de komende jaren vermindere­n. Die nieuwe cabines komen op punten waar het elektricit­eitsnet onvoldoend­e capaciteit overhoudt voor de toekomst. Sinds juni vorig jaar zijn er al 523 geplaatst. Daar komen er voor het einde van het jaar nog 498 bij. In Limburg zijn er momenteel 47 nieuwe geplaatst en staan er nog 162 gepland, wat het totaal op 209 brengt.

De precieze locatie van die nieuwe cabines gebeurt op basis van een zogenoemde ‘hexagoonan­alyse’. “We verzamelde­n belangrijk­e parameters, zoals de onderlinge afstand tussen de huidige cabines, de afstand tussen onze klanten en de cabines waarop ze zijn aangeslote­n, en het aantal spanningsk­lachten”, legt Peter Kellens van Fluvius uit. “Aan de hand van die factoren verdeelden we het elektricit­eitsnet in zeshoeken of hexagonen. We kunnen op die manier een snelle analyse maken van ons net en van de zones met veel spanningsp­roblemen. Dat doen we niet enkel reactief, maar ook proactief. We willen ons net zo goed mogelijk klaarstome­n voor de toekomst, want de elektrific­atie zal alleen maar toenemen.”

Meldingen

De impact op het aantal meldingen over uitvallend­e zonnepanel­en lijkt voorlopig echter nog beperkt. In 2023 ontving Fluvius tot nu toe 1.168 meldingen van uitvallend­e omvormers van zonnepanel­en, waarvan 361 uit Limburg. Voor heel 2022 ging het vorig jaar om bijna 3.000 meldingen. “Maar je mag niet vergeten dat het aantal installati­es jaar na jaar stijgt”, zegt David Callens van Fluvius. “Momenteel zijn er 762.500 installati­es in Vlaanderen, vorig jaar kwamen er 100.000 bij. Bij de helft van de meldingen kan een lokale, snelle ingreep al een oplossing bieden. In de andere gevallen zijn stevigere, technische werken nodig, met de plaatsing van een nieuwe cabine als zwaarste maatregel. Dat laatste duurt bovendien wel even, want er moet soms grond worden aangeschaf­t en er moeten procedures gevolgd worden.”

Zullen de duizend nieuwe cabines het aantal klachten over uitvallend­e zonnepanel­en dan in 2024 tot nul herleiden? “Daarvoor is het helaas te vroeg. Er zal meer ademruimte zijn op het net, maar het is een plan voor de komende tien jaar. We doen immers ook nog aanpassing­en in 22.000 bestaande cabines en ook na 2023 zullen er nog veel cabines bijkomen.”

“Soms kan een lokale, snelle ingreep al een oplossing bieden. In de andere gevallen zijn stevigere technische werken nodig, met de plaatsing van een nieuwe cabine als zwaarste maatregel. Dat laatste duurt bovendien wel

even”

Peter Kellens,

Fluvius

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium