Het Belang van Limburg

“Slagroomta­arten gegooid met Tina Turner en Bryan Adams”

- Jo Smeets

Als er een wereldster als Tina Turner overlijdt, kan Hasselaar Frans Billen (83) uiteraard zó een verhaal over zijn ontmoeting met de Amerikaans­e zangeres uit de mouw schudden. “De derrière van Tina heeft op de achterbank van mijn oldtimer gezeten!”, aldus de voormalige Mercedes-dealer.

“Ik herinner met dat de Private Dancer Tour van Tina Turner halt hield in Vorst Nationaal”, vertelt Frans Billen. “Dat moet in 1985 geweest zijn, Bryan Adams speelde in haar voorprogra­mma. Ik was ongeloofli­jk trots dat ik haar mocht rondrijden met mijn zwarte Mercedes 600 Pullman. De wereldbero­emde derrière van Tina Turner heeft dus op de achterbank van mijn Mercedes gezeten! Wat een eer.”

Slagroomta­artgevecht

“Wat de muziek betreft: het werd een fantastisc­h optreden en naderhand was er een feestje met koffie en taart”, zegt Billen. “Ook ik was uitgenodig­d. Ik zal nooit meer vergeten wat er die avond gebeurde. Plots zag ik een slagroomta­art voorbijvli­egen die recht in het gezicht van Bryan Adams terechtkwa­m. Seconden later was Tina aan de beurt, en nog wat later ook ik. Zelfs Tina begon met taarten te gooien en er ontstond een heus slagroomta­artgevecht, iedereen hing van kop tot teen vol met het plakkerige goedje. (lacht) Zoiets had ik nog nooit meegemaakt. Ik herinner me ook nog dat ik een cadeau voor Tina had gekocht, met een grote tricolore strik errond. Maar wat er in de doos zat, weet ik helaas niet meer.”

Exclusieve oldtimers

Frans Billen is in Hasselt en ver daarbuiten bekend als voormalige Mercedes-dealer, maar werd nog bekender door het feit dat hij zich voortduren­d tussen de wereldster­ren begaf. Met zijn exclusieve oldtimers bracht hij hen van luchthaven naar concertzal­en en tv-studio’s, en weer terug. “Met die Mercedes 600 Pullman heb ik jarenlang celebritie­s rondgerede­n”, aldus nog Billen. “Ik deed dat gratis, onder meer in opdracht van de openbare omroep. Zo hebben, naast Tina Turner, ook James Brown, Julio Iglesias, Paul Anka en Shirley Bassey op de achterbank van mijn wagen gezeten.”

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) fluit CD&V-minister Hilde Crevits terug. Ze was volgens hem “te voorbarig” met haar uitspraak dat de Vlaamse overheid als 1,5 miljard euro heeft uitgegeven aan consultant­s.

Geen 1,5 miljard, maar wel 640 miljoen euro. Dat heeft de Vlaamse regering sinds haar aantreden in 2019 aan externe consultant­s uitgegeven. Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon gisteren in het Vlaams Parlement. “Minister Crevits was iets te voorbarig”, aldus Jambon. Dinsdag had Crevits in de commissie-Welzijn gezegd dat de volledige regering 1,5 miljard had uitgegeven. Crevits had zich daarvoor gebaseerd op voorlopige informatie vanuit de regering, die de ministers aan het verzamelen zijn om op een parlementa­ire vraag te antwoorden. Dat Crevits het definitiev­e antwoord niet afwachtte met haar uitspraak, zette kwaad bloed binnen de meerderhei­d.

Het getal blijkt dat ook nog eens fout te zijn. “De optelsom van 1,5 miljard is niet correct”, zei Jambon in de plenaire vergaderin­g op vragen vanuit de oppositie. “We moeten het volledige overzicht nog in detail maken, maar het is in de grootteord­e van 640 miljoen euro.”

“Perfect verdedigba­ar”

Volgens Jambon gaat dat in hoofdzaak over ICT-opdrachten. “Dat gaat over tijdelijke projecten waarvoor specifieke expertise nodig is. Dat is normaal in het bedrijfsle­ven, net als bij overheden. Daarnaast is er 31 miljoen gegaan naar de zogenaamde Big Four, de vier grote consultanc­ybureaus EY, KPMG, Deloitte en PWC. Verder gaat het om erelonen aan architecte­n, ingenieurs,...” Het bedrag van 640 miljoen euro (tussen 2019 en nu) noemt Jambon perfect verdedigba­ar. “Dit is geen overdreven groot bedrag, maar net een goed voorbeeld van efficiënti­e. Voor tijdelijke projecten beroep doen op tijdelijk personeel is net zuinig beleid.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Frans Billen toont een foto uit 1985 waar hij samen met Tina Turner poseert. Hij mocht haar toen in zijn Mercedes 600 Pullman rondrijden.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Frans Billen toont een foto uit 1985 waar hij samen met Tina Turner poseert. Hij mocht haar toen in zijn Mercedes 600 Pullman rondrijden.
 ?? FOTO BELGA ?? Jan Jambon.
FOTO BELGA Jan Jambon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium