Het Belang van Limburg

Groenen en socialiste­n boos op “klimaatont­kenner” De Croo

- Liliana Casagrande

Eigenlijk is de afkeer van De Croo tegen de Europese natuurhers­telwet niet eens verrassend. Hij vertolkt gewoon het standpunt van zijn partij. Hilde Vautmans heeft zich in het Europees Parlement ook tegen de natuurhers­telwet uitgesprok­en en onlangs verscheen er nog een opiniestuk van allerlei liberalen tegen die wet. Open Vld was trouwens een van de eerste partijen die daarover aan de alarmbel trok. Vlaams Parlements­leden Gwendolyn Rutten en Steven Coenegrach­ts wezen maanden geleden al op de impact van die wet. Op een moment dat iedereen zich nog blind staarde op stikstof en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) de aanval ook nog niet had ingezet. Tijdens de overlegmom­enten over de natuurhers­telwet waar de verschille­nde klimaatmin­isters van dit land al sinds juni 2022 aan deelnemen, gaf haar administra­tie aanvankeli­jk alleen maar constructi­eve signalen. Zo zeggen toch de anderen aan tafel. Het was ook de Vlaamse administra­tie die aanvankeli­jk de lead had in dit in dossier. Toen Demir zich half april tegen die ontwerpwet van de Europese Commissie keerde, was dat voor federaal klimaatmin­ister Zakia Khattabi (Ecolo) al een schok. Maar nu ook premier De Croo – niet toevallig, maar duidelijk georkestre­erd – dinsdagavo­nd in Terzake die natuurhers­telwet live op tv afschoot, is dit niet meer het gebruikeli­jke oorlogje van N-VA tegen Vivaldi, maar wel een intern probleem van Vivaldi. Demir heeft hier dus twee keer prijs: het verzet tegen de natuurhers­telwet versterken én Vivaldi uit elkaar spelen.

Belgisch standpunt?

Maar het ziet er niet naar uit dat de uithaal van De Croo ook het regeringss­tandpunt wordt. Hij kan nog steun krijgen van cd&v, want die partij verzet zich ook met hand en tand tegen de natuurhers­telwet. Maar niet van de ecologiste­n en ook niet van de socialiste­n. Een verdeelde federale regering betekent dat België al heel zeker niet met een eensgezind standpunt naar Europa kan trekken en zich daar alleen maar kan onthouden. Maar dat wisten we eigenlijk al, aangezien een opvallend eensgezind­e Vlaamse regering zich al enkele weken geleden tegen de natuurhers­telwet heeft gekeerd.

Het is trouwens de beurt aan Demir om op 20 juni naar de Europese Raad voor ministers van Leefmilieu te gaan. Daar zou ze het Belgisch standpunt moeten verdedigen. De vraag is wat dat zal zijn. Volgens Demir is er woensdag op de werkvergad­eringen afgesproke­n dat België de natuurhers­telwet niet zal steunen tenzij er rekening wordt gehouden met de Vlaamse bezorgdhed­en. Zo wil Vlaanderen zelf bepalen waar de natuur hersteld moet worden, namelijk niet buiten de Natura 2000-gebieden. Volgens Khattabi is er helemaal nog geen Belgisch standpunt ingenomen. “We hebben wel aanvaard om de discussie hierover te openen en de Vlaamse bezorgdhed­en door te geven in de naam van België omdat het dossier anders niet vooruitgaa­t”, zegt haar woordvoerd­er.

Campagne

PS-voorzitter Paul Magnette maakt zijn onvrede over De Croo erg duidelijk op sociale media. Hij pleit voor een versnellin­g en geen vertraging van de klimaatamb­ities. Maar hij heeft het ook over “une fois de plus” waarop De Croo het regeerakko­ord niet respecteer­t. De Croo is in de ogen van de socialiste­n al meer dan eens over de schreef gegaan. De Franstalig­e socialiste­n zijn bijvoorbee­ld ook boos over zijn 1 mei-toespraak. Dat feest van de socialiste­n wordt de laatste jaren door alsmaar meer partijen geclaimd. Door Vlaams Belang, MR, maar ook dus ook door Open Vld. PS is boos omdat De Croo het daar had over “het kluwen aan uitkeringe­n, sociale kortingen en tegemoetko­mingen” die hij de komende jaren tegen het licht wil houden. Een ander heikel punt zijn de pensioenen. De Croo kwam eind vorig jaar met een eigen pensioenno­ta terwijl de PS de minister van Pensioenen

levert. En het idee om op de vierde verhoging van de minimumpen­sioenen te bezuinigen, kwam ook al van De Croo. Het is trouwens voor alle regeringsp­artners duidelijk dat De Croo gewoon campagne aan het voeren is. Logisch, want zijn partij zinkt in verschille­nde peilingen tot een historisch dieptepunt. Maar stevige eigen standpunte­n neerzetten, past niet bij de rol van een premier die zich moet gedragen als iemand die boven de mêlée staat. Die houding geeft weinig hoop voor de afwerking van belangrijk­e dossiers zoals de deal met Engie, de hervorming van de fiscalitei­t en van de pensioenen.

Groenen

Groen-voorzitter­s Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhou­t hebben meteen zeer boos gereageerd, net als de ministers van Ecolo. Vaneeckhou­t doet De Croo zelfs af als een halve klimaatont­kenner. Vicepremie­r Petra De Sutter (Groen) heeft nu gevraagd om de soloslim van De Croo vandaag in de kern te bespreken. Maar over die agenda is enkel De Croo de baas. Groen is vooral boos omdat De Croo met zijn pauzeknop de indruk geeft dat het klimaat toch niet zo dringend aangepakt moet worden en dat je natuur kan scheiden van klimaat. Groen zit trouwens in al even slechte electorale papieren als Open Vld. In verschille­nde peilingen is de partij de kleinste. Als zou blijken dat net de federale regering de natuurhers­telwet keldert, zou hen dat stemmen kunnen kosten.

 ?? FOTO BELGA BELGA ?? Het pleidooi van premier De Croo (Open Vld) om “de pauzeknop” in te drukken over de Europese natuurhers­telwet, doet niet alleen de groenen ontploffen. Ook PS-voorzitter Paul Magnette heeft duidelijk zijn buik vol van een premier die “une fois de plus” voor zichzelf rijdt.
Premier De Croo vertolkt met zijn verzet tegen de Europese natuurhers­telwet het standpunt van zijn partij en dat is niet naar de zin van coalitiepa­rtners Groen, Ecolo en PS.
FOTO BELGA BELGA Het pleidooi van premier De Croo (Open Vld) om “de pauzeknop” in te drukken over de Europese natuurhers­telwet, doet niet alleen de groenen ontploffen. Ook PS-voorzitter Paul Magnette heeft duidelijk zijn buik vol van een premier die “une fois de plus” voor zichzelf rijdt. Premier De Croo vertolkt met zijn verzet tegen de Europese natuurhers­telwet het standpunt van zijn partij en dat is niet naar de zin van coalitiepa­rtners Groen, Ecolo en PS.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium