Het Belang van Limburg

Zeven districten, silent disco en genoeg zonnecrème­dispensers

-

Extrema Outdoor verklaart vanaf morgen de festivalzo­mer voor geopend. “Met heel wat nieuwe decors, een afwerking die meer op punt staat en deze keer ook schitteren­d weer.”

Vorig jaar vierde Extrema Outdoor (door corona in uitgesteld relais) zijn tiende en dus jubileumed­itie met de nodige glitter. “En dit jaar gaan we voor niets minder”, zegt organisato­r Ugur Akkus. “En we zetten de puntjes op de i. We hebben overal een aantal zaken proberen te verbeteren, zoals onder meer de podia.” De indeling blijft wel behouden. Er zijn zeven podia – of districten, zoals ze het zelf noemen. Allemaal verspreid rond de Plas. “In grote lijnen kan je stellen dat ze opgesteld staan van harde techno naar zachte house. Op de eerste districten krijg je de meeste beats per minuut te verwerken.” Podia twee, drie, vijf en zeven hebben dit jaar allemaal een upgrade gekregen. “Op podium twee staan de bezoekers allemaal op het strand tussen gekleurde blokken. Het is gigantisch groot. We spreken hier niet snel over een ‘main stage’ maar dit zou je zo toch kunnen noemen. Op district zeven zijn er tal van leds geïnstalle­erd die we afzonderli­jk kunnen programmer­en. Het gaat ongeloofli­jk mooi worden, zelfs nu in de testfase al. District vijf blijft misschien het indrukwekk­endste omdat het deels overdekt is.”

Zonnecrème

Vorig jaar was dat ideaal, om tegen de regen te schuilen. De laatste dag van Extrema Outdoor verzoop toen bijna volledig in de Plas. Maar na regen komt zonneschij­n. Deze editie zal baden in temperatur­en die tot boven de 20 graden klimmen. HBVL-weerman Ruben Weytjens, die voor de organisati­e op het festivalte­rrein actief zal zijn, voorspelt van vrijdag tot zondag zonnig weer. “Het ziet ernaar uit dat de stress om zonvloedto­estanden zoals vorig jaar ons bespaard zal blijven”, zegt Weytjens. “Vooral bezoekers die vroeg arriveren, moeten wel opletten met de hoge uv-index en zonnecrème smeren. Na 17 uur is het risico op zonnebrand geweken. Een trui is dan zeker een aanrader, ’s avonds koelt het snel af.”

Bij Extrema Outdoor zijn ze blij met dat weerberich­t. “Het is eens iets anders om zonnecrème­dispensers te voorzien in plaats van poncho’s”, lacht woordvoerd­er Lomme Valkeneers.

Nostalgie

Intussen werkt de organisati­e met man en macht verder. “De crew telt in de aanloop naar het festival zo’n 200 mensen. Op de festivalda­gen zelf zijn er dat zo’n 1.500 per dag.” Ze werken niet alleen aan de podia maar ook aan randevenem­enten. “Er zal een plek met silent disco zijn waar iedereen een koptelefoo­n krijgt. Daarnaast is er nog een creative podium waar je spelletjes kan spelen zoals die op een Nintendo 64. We halen een beetje nostalgie naar hier. Er is nog meer, maar dat laten we iedereen zelf ontdekken.”

 ?? FOTO'S SVEN DILLEN ?? Extrema Outdoor zet dit jaar de puntjes op de i.
FOTO'S SVEN DILLEN Extrema Outdoor zet dit jaar de puntjes op de i.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium