Het Belang van Limburg

Ondernemer­skoppel koopt kasteel Borghof in Piringen

Het kasteel Borghof in Piringen bij Tongeren van de Limburgse architect Alfredo De Gregorio is verkocht. “We willen van Huize Borghof een profession­ele en inspireren­de ontmoeting­splaats maken”, zeggen de nieuwe eigenaars Ingrid Nelissen en Jean Biesmans.

- Ruben Steegen

Kasteel Borghof in Piringen was het visitekaar­tje van Alfredo De Gregorio. De bekende architect uit Meulenberg in Houthalen-Helchteren tikte het pand in 2007 op de kop en zette het volledig naar zijn hand. “Alles is met maniakale perfectie gerenoveer­d en afgewerkt.” In het gebouw was niet alleen de woning van de architect ondergebra­cht, maar ook een B&B en het architecte­nbureau De Gregorio & Partners. Een absoluut pronkstuk. Toch haalde De Gregorio eind 2021 tot ieders verbazing het bordje met ‘te koop’ boven. “Tijdens de lockdown besefte ik dat ik een andere richting uit wou met mijn carrière, over de grenzen heen. Als je maanden van huis bent, is een kasteel eerder een last dan een zegen.”

In de herfst kwam het pand op de markt voor een vraagprijs van 4,5 miljoen euro. Voor dat bedrag kregen kopers niet enkel het kasteel en de boerderij, maar ook een 5,5 hectare groot domein met onder meer een park en hoogstambo­omgaard.

Pools consulaat

Na anderhalf jaar op de markt te hebben gestaan, werd er dit voorjaar een koper gevonden. Dinsdag zetten Ingrid Nelissen (In-Lijn Interieura­rchitectuu­r) en haar man Jean Biesmans (Tectum Group) hun handtekeni­ng onder de akte. In Piringen hebben ze naar eigen zeggen hun droomlocat­ie beet voor een nieuw totaalconc­ept dat ze met Huize Borghof lanceren.

Naast wonen zal het koppel immers een groot deel van hun profession­ele activiteit­en op het domein onderbreng­en. “Huize Borghof wordt de nieuwe thuis voor In-Lijn, het bureau voor interieura­rchitectuu­r dat ik bijna 35 jaar geleden heb opgericht”, glundert Ingrid Nelissen. Aangezien Jean Biesmans ereconsul van Polen is, verhuist ook het Pools consulaat mee van Bilzen naar Piringen.

De rest van de vrije ruimte zal worden ingericht als flexibele kantoren en polyvalent­e ruimtes. “Zo zouden we een paar keer per jaar kunstacade­mies en lokale kunstenaar­s willen uitnodigen voor expo’s en kleine concerten”, legt

Nelissen uit. “We willen dit domein nieuw leven inblazen. Het park wordt niet publiek toegankeli­jk, maar er zullen wel geregeld events plaatsvind­en voor de mensen uit de omgeving. Hier staan driehonder­d fruitbomen. Misschien kunnen we de Piringenar­en jaarlijks uitnodigin­gen voor een gezellige pluk, zodat dit heerlijke Haspengouw­se fruit niet verloren gaat. Op die manier combineren we een duurzaam verhaal met een creatieve insteek en willen we een maatschapp­elijke meerwaarde creëren.”

De verkooppri­js werd niet bekendgema­akt, maar ligt in ieder geval onder de vraagprijs van 4,5 miljoen euro.

Dubbel gevoel

Voor architect Alfredo De Gregorio markeert de verkoop het einde van een belangrijk hoofdstuk uit zijn leven. “Uiteraard neem ik hier vandaag met een dubbel gevoel afscheid. Dit is en blijft het mooiste plekje van België. Maar het was simpelweg te groot geworden. Als adviseur zit ik tegenwoord­ig maanden aan een stuk in het buitenland. Dan is een meer bescheiden woonst beter op zijn plaats. Ik huur nu een stekje in Limburg.” Dat De Gregorio de titel van kasteelhee­r verliest, is het minste van zijn zorgen. “Ik was dan wel kasteelhee­r, maar zo heb ik mij de afgelopen jaren hopelijk nooit gedragen (lacht).”

“Er zullen op het domein geregeld events plaatsvind­en voor mensen

uit de omgeving. Misschien een jaarlijkse

pluk”

Ingrid Nelissen en

Jean Biesmans Nieuwe eigenaars

Huize Borghof

 ?? FOTO RR ?? Het kasteel Borghof, met hoeve, ligt op een 5,5 hectare groot domein. “We willen dit domein nieuw leven inblazen”, zeggen de kopers.
FOTO RR Het kasteel Borghof, met hoeve, ligt op een 5,5 hectare groot domein. “We willen dit domein nieuw leven inblazen”, zeggen de kopers.
 ?? FOTO JEROEN JORISSEN ?? Ingrid Nelissen en Jean Biesmans (midden vooraan) met hun medewerker­s op de drempel van hun nieuwe woning en werkruimte, huize Borghof.
FOTO JEROEN JORISSEN Ingrid Nelissen en Jean Biesmans (midden vooraan) met hun medewerker­s op de drempel van hun nieuwe woning en werkruimte, huize Borghof.
 ?? FOTO RR ?? Alfredo De Gregorio.
FOTO RR Alfredo De Gregorio.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium