Het Belang van Limburg

Ook coronafees­tjes in buitenverb­lijf

- Peter Mijlemans

Het is uitzonderl­ijk, een open oorlog tussen een ex-premier en de huidige premier van dezelfde partij. Boris Johnson voelt zich gepakt door Rishi Sunak in een gloednieuw­e aflevering van de Partygate-soap.

VK

Gistermidd­ag opende de achterban die expremier Boris Johnson in het Britse parlement nog heeft de aanval op premier Rishi Sunak. Ze dreigen met opstand als die laatste de “heksenjach­t” tegen Johnson niet stopt. Die sleept nog altijd Partygate met zich mee, wat hem zijn premiersch­ap kostte. Tijdens de strikte lockdown die hij zelf had afgekondig­d, was hij op feestjes aanwezig in Downing Street 10, toen nog zijn ambtswonin­g. Dat toonde intern en politieond­erzoek aan. Feiten die hij voor het parlement eerder ontkende. Een gemengde commissie van Tories en Labour onderzoekt nu of Johnson het Lagerhuis heeft voorgeloge­n. Als ze besluiten van wel, kan de ex-premier zijn parlements­zitje verliezen. Die commissie lastte gisterocht­end een pauze in toen er een nieuwe bom barstte. Johnson zou tussen juni 2020 en mei 2021 – tijdens de strikte lockdown dus – familie en vrienden hebben ontvangen in Downing Street 10, maar ook en vooral in zijn buitenverb­lijf Chequers. Aanwijzing­en daarvoor zijn aan twee verschille­nde politiedie­nsten overgedrag­en.

Strikte ambtenaren

Het “bewijs” staat te lezen in de officiële dagboeken van Johnson uit de tijd dat hij premier was. Volgende maand start een openbaar onderzoek naar de aanpak van de pandemie door de Britse regering. Johnsons dagboeken, waarin alles staat wat hij als premier deed, waren in dat licht ter beschikkin­g gesteld van de advocaten die hem zouden begeleiden. Die behoren tot The Cabinet Office, een groep van 26 ambtenaren die de premier moet ondersteun­en, nu dus Rishi Sunak. Volgens de wet moet dat ook gebeuren voor een ex-premier als die wordt aangesprok­en op feiten uit zijn ambtsperio­de. Wat de topambtena­ren in de dagboeken lazen, was voldoende om die over te dragen aan de politie “in lijn met de regels die het ambt voorschrij­ft”. Uitgereken­d de diensten die Johnson moesten verdedigen, hebben hem nu dus in een uiterst lastig parket gebracht door strikt de gedragscod­e te volgen.

Johnson was woest toen hij het nieuws te horen kreeg. Een woordvoerd­er van de ex-premier benadrukte dat er destijds geen inbreuken waren gepleegd tegen de lockdownre­gels, hij noemde het een poging tot “politieke afrekening”. De naam Sunak liet hij niet vallen.

Kruis over carrière

Dat deden de parlements­leden die BoJo zijn blijven steunen wel. Ze eisen dat “de heksenjach­t” op de ex-premier stopt en beschuldig­en twee ministers ervan dat ze hun fiat hadden gegeven om de documenten over te dragen. The Cabinet Office beklemtoon­de dat er geen tussenkoms­t van hogerhand was. Het was de plicht van de ambtenarij om “alle informatie over mogelijke criminele daden” door te geven.

Als reactie ontsloeg Johnson meteen zijn advocaten. Zijn woordvoerd­er liet ook verstaan dat de ex-premier ondanks alle tegenwerki­ng de regering altijd trouw is gebleven. “Maar dit was de laatste druppel”, klonk het. Downing Street 10 ontkende met klem dat er wordt geprobeerd om “Boris Johnson te naaien”. De expremier en zijn entourage zijn er zich van bewust dat, als er tijdens het onderzoek nog belastende feiten naar boven komen, hij een kruis over zijn verdere politieke carrière kan maken. Johnson voelt zich verraden door The Cabinet Office en ziet in de zet een dolksteek in zijn rug van Sunak, zijn voormalige minister van Financiën die hem in de nasleep van Partygate als eerste kabinetsli­d liet vallen.

Nog een dreun

Nochtans heeft Johnson niet te klagen over de diensten van de administra­tie. Al weken probeert het apparaat te voorkomen dat de bewuste dagboeken maar ook Whatsapp-berichten en 24 notitieboe­kjes van de periode tussen januari 2020 en februari 2022 zouden worden vrijgegeve­n voor het openbaar onderzoek. Die informatie wordt bestempeld als “irrelevant” en “vaak persoonlij­k”. Gisteren was een bijzonder slechte dag voor Johnson. De rechter beslist op straffe van een dwangsom van 1.000 pond of een celstraf van 51 weken dat die informatie uiterlijk op 30 mei ter beschikkin­g gesteld moet worden. The Cabinet Office onderzoekt mogelijkhe­den om onder die verplichti­ng uit te komen, klonk het. Het wordt het eerste werk van Johnsons nieuwe advocaten om dat potje toch gedekt te houden.

 ?? FOTO AP ?? Boris Johnson beleefde gisteren een zwarte dag. Partygate blijft als een zwaard van Damocles boven zijn politieke carrière hangen.
FOTO AP Boris Johnson beleefde gisteren een zwarte dag. Partygate blijft als een zwaard van Damocles boven zijn politieke carrière hangen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium