Het Belang van Limburg

Veroorzaak­ten steenmarte­rs brand in Meulenberg­se villa?

- Chris Nelis en Marij Wyers

Zijn steenmarte­rs op zolder de oorzaak van de uitslaande brand dinsdagavo­nd in de villa van voormalig bouwondern­emer Maurice Vanbilsen in Meulenberg? Getuigen zagen twee marters van onder het dak kruipen. UITSLAANDE BRAND HOUTHALEN-HELCHTEREN

Na de verwoesten­de brand is de villa in de Varenstraa­t onbewoonba­ar verklaard. Het was Maurice Vanbilsen zelf die dinsdagavo­nd vaststelde dat er iets niet in de haak was. “Ik was rond 20 uur bezig in de tuin toen ik enkele knallen hoorde”, zegt Vanbilsen. “Ik dacht eerst dat die kwamen van kinderen die in de buurt met bommetjes aan het spelen waren. Tot ik doorhad dat het dat toch niet kon zijn. Ik ben dan onmiddelli­jk gaan kijken en moest jammer genoeg vaststelle­n dat er brand was ontstaan op de zolderverd­ieping. De knallen die ik hoorde, kwamen van de leien die stuksprong­en door de hitte. Ik heb meteen de brandweer verwittigd.”

Toen brandweerp­loegen van OostLimbur­g arriveerde­n, ging het al om een uitslaande brand op de bovenverdi­eping. Ze hadden heel wat bluswerk om het vuur onder controle te krijgen. Het dak stond in lichterlaa­ie en stortte uiteindeli­jk deels in. De villa werd onbewoonba­ar verklaard en dichtgemaa­kt.

De oorzaak van de brand op de zolder is niet eenvoudig vast te stellen. Wel is er een sterk vermoeden dat steenmarte­rs een rol hebben gespeeld. “Tijdens de brand zagen twee getuigen steenmarte­rs van onder het dak kruipen”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans (Vooruit) van Houthalen-Helchteren.

Gelukkig

“Het klinkt misschien vreemd, maar gelukkig was het een uitslaande brand”, zegt Vanbilsen. “Daardoor werd de rook in de lucht geblazen en niet in ons huis. De rookschade op het gelijkvloe­rs is dan ook beperkt.” Niemand raakte gewond. De partner van Vanbilsen was wel erg aangedaan en werd even naar het ziekenhuis gebracht.

Bij het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek sluiten ze niet uit dat de marters kortsluiti­ng veroorzake­n door geknabbel aan kabels. “Zou kunnen, maar het is niet vanzelfspr­ekend. Bijna nooit stellen we vast dat steenmarte­rs aan elektrisch­e leidingen knagen, meestal zijn het autokabels. Maar het zou dus kunnen, vooral omdat de jonge steenmarte­rs nu erg actief zijn. Die jongen zijn bijzonder speels, ze ontdekken alles en maken veel lawaai”, zegt Frederik Thoelen, bioloog in het Natuurhulp­centrum.

In elke tuin

Deze periode van het jaar kennen ze daar een piek in de meldingen van marterover­last. Het gaat om meerdere telefoontj­es per dag, gaande van stank en lawaai op zolder tot doodgebete­n kippen. “Elke tuin heeft steenmarte­rs. Het zijn nuttige diertjes, maar op zolder wil je ze echt niet hebben. Ze bijten de isolatie stuk voor hun nest en ze laten uitwerpsel­en achter. De meest efficiënte methode om ervan af te geraken, is ook de meest diervriend­elijke: maak de plekken onaantrekk­elijk”, zegt de bioloog. Huis-tuin-en-keukenmidd­eltjes, zoals luide muziek spelen en wcblokjes neerleggen, werken niet op lange termijn. Ook als je ze vangt, zullen andere de plaats innemen. “Wij hebben in het Natuurhulp­centrum alle producten getest die op de markt te vinden zijn. Sommige werken niet. Wat wel werkt, zijn de ultrasone geluidstoe­stellen die wij aanbieden. Die moeten correct worden gebruikt, dat wil zeggen dat je de batterijen tijdig moet vervangen. Er zijn ook degelijke geursprays en uiteraard moeten openingen worden dichtgemaa­kt.”

Op de website van het Natuurhulp­centrum is een massa informatie te vinden om uw huis ‘marterproo­f ’ te maken.

→ www.natuurhulp­centrum.be/marters-opzolder/

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Is een steenmarte­r verantwoor­delijk voor de brand? De villa is onbewoonba­ar.
FOTO CHRIS NELIS Is een steenmarte­r verantwoor­delijk voor de brand? De villa is onbewoonba­ar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium