Het Belang van Limburg

In elk geval heeft de uitkomst straks een grote impact op het prestige, het Europees programma en vooral de bankrekeni­ng van de clubs.

-

Prestige

Kampioen zijn is niet alleen plezant, een extra landstitel op het palmares is erg belangrijk om als club te blijven groeien. Hij geeft een club extra aantrekkin­gskracht. Dat weerspiege­lt zich niet alleen in hogere toeschouwe­rsaantalle­n en meer aandacht van sponsors, ook op de transferma­rkt is het een grote troef. Vooral een potentiële deelname aan de Champions League kan spelers het beslissend­e zetje geven om de kampioen boven een andere geïnteress­eerde club te verkiezen. Verder is er de Belgische vijfjaarli­jkse ranking, die bepaalt wie bij de ware G5 behoort. Het belang van die lijst gaat verder dan prestige, ze wordt ook gehanteerd bij de verdeling van de tv-gelden. Maar daarover later meer.

Europees programma

Twee van de vijf Europese tickets zijn al verdeeld in de Jupiler Pro League: zowel Club Brugge als AA Gent starten op donderdag 20 juli in de tweede voorronde van de Conference League en moeten drie rondes overleven om de groepsfase te halen.

Zo’n vroege start, enkele dagen voor de eerste competitie­match van het nieuwe seizoen, is niet ideaal. Zeker niet voor een club met veel internatio­nals. Zoals KRC Genk, dat ook in de weken na dit slopende seizoen erg veel spelers ziet uitkomen in interlands. De kans is heel groot dat Arteaga (Mexico) en McKenzie (Verenigde Staten) zelfs aan de bak moeten in de Gold Cup, die eind juni van start gaat en pas op… 16 juli de nieuwe kampioen van Midden- en Noord-Amerika kroont.

Dat gegeven plaatst kanttekeni­ngen bij een eventuele tweede plaats. Want de Belgische vicekampio­en start zijn Europese campagne al op 18 of 19 juli met de heenmatch van de tweede voorronde van de Champions League. Een groot verschil met de kampioen en de nummer drie, die op 22/23 of 24 augustus starten in de play-offs van respectiev­elijk de Champions en Europa League. Het tweede ticket heeft nog een tweede nadeel: het geeft de Belgische deelnemer geen zekerheid op deelname aan een Europese groepsfase. Op een eventuele uitschakel­ing in de tweede CL-voorronde volgt een derde voorronde in de Europa League, bij een uitschakel­ing daar de play-offs met een inzet voor een ticket in de Conference League.

De bankrekeni­ng

Toch zal elke Belgische ploeg de tweede plaats op de derde laten primeren. Omwille van de eer, de Belgische tv-ranking én de kans om de jackpot te pakken. Want naast diep vallen kan je met het tweede ticket ook heel hoog mikken.

Deelname aan de Champions League is volgend seizoen uitzonderl­ijk geen zekerheid voor de Belgische kampioen. De Belgische clubs moeten één jaar een aantal zwakke Europese seizoenen uitzweten. De kampioen moet één ronde (Champions League play-offs) overleven om de groepsfase te halen. Dat brengt minimaal 25 miljoen euro in het laatje, Club Brugge rondde dit jaar door haar straffe parcours zelfs de kaap van 50 miljoen. Maar die play-offs worden als niet reekshoofd – daarvoor is de coëfficiën­t van Antwerp, Union én Genk te laag – geen lachertje. Er wacht eind augustus een stevige klepper genre Dinamo Zagreb, Young Boys Bern (al kampioen), Galatasara­y of Shakthar (bijna kampioen).

De nummer twee moet zelfs drie rondes overwinnen. De eerste tegenstrev­er wordt Panathinai­kos of de Zwitserse nummer twee, Servette of Lugano. Daarna volgen twee rondes, waarin de tegenstrev­ers Braga, Glasgow Rangers, Marseille of de Nederlands­e nummer 2 (PSV of Ajax) kunnen heten.

Het is wel zo dat de play-offs op zich ook al vrij lucratief zijn: UEFA voorziet een troostprij­s van 5 miljoen euro voor wie pas in extremis de vetpotten van de Champions League mist. Omdat die ploeg bovendien naar de groepsfase van de Europa League verhuist, is de Belgische kampioen dus wel al zeker van 10 miljoen euro. Daarvoor moet de vicekampio­en twee voorrondes overleven.

Die vice-kampioen kan dus ook nog richting Europa League of zelfs Conference League. Net zoals de Belgische nummer drie, die in de play-offs van de Europa League uitkomt tegen een winnaar uit de derde voorronde. Deelname aan de groepsfase van de Europa League verzekert een ploeg van minimaal 5 miljoen euro, Union voetbalde met een sterk parcours zelfs meer dan 9 miljoen bij mekaar. In de Conference League liggen die bedragen iets lager. Maar ook daar gaat het om minimaal 4 miljoen en reven Anderlecht en AA Gent door goed te presteren het dubbele binnen.

Opvallend: kampioen ontvangt minder Belgisch tv-geld dan nummers 2 en 3

Bij de verdeling van de Belgische tv-gelden wordt voor een gedeelte rekening gehouden met de prestaties van de jongste vijf seizoenen. In die ranking had Antwerp vorig jaar al Standard uit de G5 geduwd, dit seizoen bedreigen ze zelfs nummer 2 KRC Genk. Eindigt Antwerp straks voor Genk, dan zijn ze de naaste achtervolg­er van Club Brugge, dat met een vierde, een tweede maar ook drie eerste plaatsen royaal op kop blijft. AA Gent wordt vierde, Anderlecht vijfde. De Brusselaar­s hebben het geluk dat nummer 6 Standard al jaren in vrije val is en Union nog maar twee jaar op het hoogste niveau speelt, waardoor het ook de eerstvolge­nde jaren nog niet in aanmerking komt voor een topranking. Opvallend is dat de Belgische kampioen minder verdient dan de nummers twee en drie. Dat is het gevolg van een solidarite­itsafspraa­k, waarbij de nieuwe kampioen een deel van zijn premie afstaat aan de clubs, die geen Europees voetbal hebben gehaald. Zo incasseert KRC Genk dit seizoen bijvoorbee­ld 10,6 miljoen als kampioen, 11,1 miljoen als nummer 2 en 10,9 miljoen als nummer drie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium