Het Belang van Limburg

Grootste profspeler ter wereld ruilt goal voor job als hoofd jeugdoplei­ding

- Sven Claes

slotseizoe­n voor de club van je hart. Symbolisch­er kan bijna niet.

“Als tiener was het mijn droom om voor Lommel SK te spelen. Het was er nooit van gekomen tot die late invalbeurt in dit 90ste jubileumse­izoen. Dat maakt die avond speciaal, want ik werd gehaald als derde doelman.”

Hoe blik je terug op dit hoofdstuk in je leven?

“Ik heb meer bereikt dan ik als kleine jongen had durven dromen. Ik heb van alles geproefd: kampioen gespeeld, prijzen gepakt en Europees gespeeld. Ik heb bij elke club iets kunnen verwezenli­jken. In mijn eerste seizoen werd ik kampioen met KV Kortrijk in tweede klasse en het jaar nadien redden we ons vlotjes. Dat is geen fysieke prijs, maar gaf ook een fantastisc­h gevoel. Nadien stond ik zelfs in drie bekerfinal­es op rij met drie verschille­nde clubs. Met Standard (2011) en KRC Genk (2013) won ik de beker, met Kortrijk (2012) verloor ik de finale.”

De heroïsche strafschop­penreeks met Kortrijk tegen Standard in 2008 bleek een sleutelmom­ent in je carrière.

“Dat is het begin van alles geweest. Ik word er nog steeds over aangesprok­en. Alles viel toen samen. Het is voor een gedeelte kunnen, een gedeelte incasseren en doorzetten, maar je moet ook geluk hebben. Als alles normaal was verlopen, had ik die wedstrijd nooit gespeeld. Dan was er misschien geen sprake van een carrière van 17 seizoenen en werd er na twee jaar niet meer over mij gesproken. Mijn carrière nam toen een hoge vlucht en één jaar later vertrok ik naar Standard en stond ik in de Champions League.”

Over naar je nieuwe baan. Er is een heksenjach­t bezig op minderjari­gen. Hoe kijk jij daarnaar in je nieuwe functie?

“Topclubs zetten alle middelen in om tieners weg te halen uit hun comfortzon­e. Ik vind dat jongeren in hun omgeving met hun vriendjes moeten kunnen groeien en stappen zetten. Dat zullen we in Lommel proberen. Ik hoop dat we een nieuwe Hans Vanaken kunnen opleiden, maar moet iedereen een Hans Vanaken worden? Die vraag stel ik ook aan de ouders. Elke papa en mama wil natuurlijk dat hun zoon een topper wordt, maar dat is niet realistisc­h.”

“Ik hoop dat we een nieuwe Hans Vanaken kunnen opleiden, maar moet iedereen een Hans Vanaken

worden?”

Kriistof Van Hout

Je behaalde onlangs jouw UEFA Pro Licence-diploma. Welke plannen heb je daarmee?

“Op lange termijn is het mijn ambitie om hoofdtrain­er te worden. Mijn nieuwe functie is alvast een eerste stap om mijn rugzak verder te vergroten.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS/BELGA ?? Kristof Van Hout is met zijn 2,08 meter een imposante verschijni­ng. Hij speelde tijdens zijn carrière onder meer ook voor KRC Genk (kleine foto)
FOTO RAYMOND LEMMENS/BELGA Kristof Van Hout is met zijn 2,08 meter een imposante verschijni­ng. Hij speelde tijdens zijn carrière onder meer ook voor KRC Genk (kleine foto)
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium