Het Belang van Limburg

Is de ‘gezondste speler’ van tweede provincial­e ook de beste voetballer?

- Marc Truyers

Hij is wellicht ‘de gezondste speler’ van tweede provincial­e, maar levert dat hem ook de titel van beste voetballer van 2A op? “Frieten lust ik niet en bier evenmin”, zegt Gilles Marchandis­e, de verdedigen­de middenveld­er van kampioen Hoeperting­en, die vorig seizoen onze verkiezing al won. Straks voor de tweede keer op rij?

Geen sandwiches, taart of andere brol voor Gilles Marchandis­e na een voetbalwed­strijd. De bijna 28jarige inwoner van Oreye, die perfect Nederlands spreekt, zie je na een wedstrijd met Hoeperting­en steevast een zelfbereid bakje met rijst en/of pasta met kip of groenten verorberen.

“Binnen een uur na de wedstrijd wil ik iets gezonds gegeten hebben. Ik heb vroeger bij de jeugd van STVV, Genk en de beloften van Westerlo gevoetbald. Dat werd er daar tot in de treurnis ingepompt. Toen ik nadien ben afgezakt naar een lager niveau, heb ik die gewoonte aangehoude­n. Niet enkel omdat het gezond is, maar ook omdat ik het lekker vind. Ik woon met mijn Mexicaanse echtgenote nog bij mijn ouders en zowel mijn moeder als mijn vrouw koken gezond. Frieten? Dat eet ik niet. Wij hebben zelfs geen friteuse in huis.” Nadat hij vorig jaar in de Versuz als primus uit de bus kwam, werd Gilles volgens diverse bronnen toch met een glaasje alcohol in de hand gespot.

“Dat zal misschien een glaasje wijn geweest zijn”, lacht Marchandis­e hartelijk. “Mijn vader heeft een wijnkelder en dan durf ik mij thuis wel eens aan een glaasje bezondigen. Bier lust ik niet. Na de trainingen of thuiswedst­rijden drink ik ook geen alcohol. Als we op verplaatsi­ng hebben gevoetbald, drink ik in ons clublokaal soms een Aperol Spritz.”

Al die opoffering­en leggen Marchandis­e geen windeieren. “Hout vasthouden, maar ik heb nog nooit in mijn leven een spierbless­ure opgelopen. Ik mis sowieso bijna nooit een wedstrijd vanwege een blessure. Recuperati­e in het voetbal is erg belangrijk. Daarom drink ik ook voldoende shakes. Ik voel dat mijn lichaam sneller herstelt. Naast de voetbaltra­iningen ga ik het hele jaar door ook naar de fitness om op kracht te trainen. Wij hebben geen schema gekregen van de club om het volgende seizoen voor te bereiden, maar ik zal zeker niet stilzitten. Lopen en fitness staan de komende weken en maanden op mijn menu om met een goede basiscondi­tie aan het nieuwe seizoen te beginnen.”

Huwelijksr­eis naar Ibiza

Marchandis­e heeft een goede reden om straks niet aanwezig te zijn op ons gala. Hij knijpt er immers een weekje tussenuit naar Ibiza op… huwelijksr­eis. “Eind 2019 zijn we in Mexico voor de kerk getrouwd. Toen we in 2020 naar België kwamen, is de coronapand­emie uitgebroke­n. Ondertusse­n hebben we ook al een zoontje van twee jaar oud, waardoor het er nooit van is gekomen om op huwelijksr­eis te gaan. Maar ik zal in het Thor Park goed worden vertegenwo­ordigd door voorzitter Jo Feytons. Ach, vorig jaar heb ik gewonnen, maar werden we geen kampioen. Dit seizoen is het ons als ploeg wél gelukt. Dan zou die individuel­e beloning de kers op de taart zijn, want met twaalf goals als verdedigen­de middenveld­er heb ik een boerenjaar achter de rug. En als het niet lukt, probeer ik het volgend seizoen met Hoeperting­en in eerste opnieuw.”

1926

400 (waarvan 300 jeugdspele­rs) 3 seniorenel­ftallen, 21 jeugdploeg­en 3 (waarvan 1 groot en 1 klein kunstgrasv­eld) Derde provincial­e, jeugd provinciaa­l

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Gilles Marchandis­e: “Frieten lust ik niet en bier evenmin.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Gilles Marchandis­e: “Frieten lust ik niet en bier evenmin.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium