Het Belang van Limburg

Ex-profrenner Vanbilsen redt nu mensen van verdrinkin­gsdood

-

Kenneth Vanbilsen reed tijdens zijn wielercarr­ière drie Vuelta’s en één Tour. Op zijn erelijst prijken overwinnin­gen in onder meer de GP La Marseillai­se en Dwars door het Hageland. Maar midden december gooide de naar Halen uitgeweken Lummenaar de handdoek in de ring. “Mijn val op training in augustus was de druppel. De drive om nogmaals terug te knokken na een blessure bleek verdwenen”, verhelderd­e hij destijds zijn beslissing aan Het Belang van Limburg.

“Als ik die trainingsr­it alleen op pad was geweest, dan zat ik hier nu allicht niet voor jou”, beklemtoon­t Vanbilsen maanden later. “Bij mijn val had ik mijn tong ingeslikt. Gelukkig was er een trainingsm­akker in de buurt die mijn luchtpijp wist vrij te maken door mijn tong weg te trekken.” Een onbaatzuch­tige actie, die de pas afgezwaaid­e profrenner duidelijk aan het denken heeft gezet. Anno 2023 draagt de trouwe luitenant van Laporte en sprintlood­s van Bouhanni en Viviani immers geen koershands­choenen of -helm meer, maar een zwemshort en badslipper­s.

“Hoewel ik eraan dacht om een sabbatjaar te nemen, was ik het thuiszitte­n snel moe”, vertelt Vanbilsen. “Ik merkte dat je als renner een sociaal dier bent. Je komt vaak onder de mensen en die vereenzami­ng was niets voor mij. Gelukkig vernam ik bij één van mijn zwembeurte­n in Lummen dat er in het naburige Beringen een opleiding tot redder startte op 20 januari. Luc Wouters, de burgemeest­er van Lummen, moedigde me aan om deel te nemen, omdat er eind 2023 een vier vijfde betrekking vrijkomt in zijn gemeente. Dankzij die opleiding kon ik tijdens de donkere wintermaan­den de verveling wat bestrijden. Drie maanden lang trok ik haast iedere zaterdag en zondag, voor een vierà vijftal uren richting Beringen.”

“Toen ik Stig Broeckx zag liggen, verstijfde ik. Ik had geen idee wat ik moest doen en voelde me

hulpeloos. Dat zette me aan het denken”

Aan de kant blijven

Vanbilsen kwam aan de rand van en in het zwembad in een nieuwe wereld terecht. Een wereld waarvan hij aanvankeli­jk een heel ander beeld had.

“Dat kan je wel zeggen”, grijnst hij. “Ik dacht, net zoals iedereen wellicht, dat je als redder fluks in het water moet kunnen duiken. Maar niets is minder waar. Je moet altijd een ‘droge’ redding trachten uit te voeren. Besluit je toch te springen? Dan zorg je net voor paniek. Het beste dat je kan doen, is een plankje in het water gooien, naar de persoon

Kenneth Vanbilsen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium