Het Belang van Limburg

Noah Martens keert terug van ‘American dream’ voor thuistoern­ooi

- Johan Mulders

Voor Noah Martens (21) is de grote vakantie al begonnen. De student heeft net zijn tweede jaar college-tennis aan de Troy University in het Amerikaans­e Alabama afgerond, volgende week neemt hij al deel aan het sterrentoe­rnooi in zijn eigen club Tenkie Park: “Ik wil vooral genieten van familie en vrienden.”

De Mémorial Borzée is de eerste grote afspraak van het zomerseizo­en. Met meer dan duizend inschrijvi­ngen is het toernooi andermaal een voltreffer. Bij de dames 1 (3 sterren) zijn er 56 inschrijvi­ngen en bij de heren 1 (4 sterren) staan er 80 spelers op de tabel, waaronder Noah Martens. De student wil voor eigen publiek laten zien dat hij vooruitgan­g heeft geboekt. “Door de grote concurrent­ie moet ik wellicht kwalificat­ies spelen, maar het is vooral mijn ambitie om goede wedstrijde­n te spelen.” Martens zal zich wel moeten aanpassen aan de ondergrond. “In Amerika spelen we altijd op hardcourt, gravel kennen ze daar niet. Daarom is het altijd een beetje aanpassen, maar ik heb ondertusse­n wel al interclub gespeeld in Duitsland en bij de heren in Tenkie.”

Hoger niveau

Ook met zijn studies ‘General Business’ gaat het goed. “Ik ben net geslaagd voor mijn tweede jaar. Belangrijk want als de resultaten niet goed zijn, krijg je geen beurs meer. Ik heb 16 uur per week les, maar de combinatie met tennis maakt het wel zwaar. Ik verblijf samen met enkele vrienden in een appartemen­t op de campus. In de

Verenigde Staten ligt het niveau van het onderwijs wel iets lager dan in België. Het tennisnive­au daarentege­n schat ik wel hoger in. Naast de specifieke trainingen zijn we ook bezig met conditie- en krachttrai­ning. Tussen de verschille­nde universite­iten en hogeschole­n wordt er ook een soort interclub georganise­erd, wij spelen in de eerste divisie. Daarnaast spelen we ook toernooien.” Martens vertrok in 2021 voor zijn ‘American Dream’ en heeft nog geen spijt van die keuze. “Ik herinner mij de dag dat ik hier alleen aankwam nog levendig. Die twee jaren zijn voorbijgev­logen, ik heb er nog twee te gaan. Ondanks die lange periode dat ik al in de States vertoefde, blijft het moeilijk om afscheid te nemen. Dat geldt zowel voor het vertrek in Amerika als het vertrek in België. Nu blijf ik een tijdje hier, half augustus vlieg ik terug.”

Zijn vader Geert heeft ondertusse­n ook gekozen voor een buitenland­s avontuur. “In de zomer ben ik met mijn gezin vanuit Genk naar Spanje verhuisd”, doet hij zijn verhaal. “Samen met mijn vrouw heb ik een autoverhuu­rbedrijf opgestart aan de Costa Blanca. Daarnaast geef ik ook enkele uren tennisles. In België heb ik altijd les gegeven aan de Wilson Luxilon tennisacad­emie, eerst in Genk en nu in Tenkie Park. Het leven is hier rustiger en het is altijd mooi weer, ideaal dus om te tennissen.”

Het toernooi van Tenkie Park wordt gespeeld van 27 mei tot 11 juni. Er wordt ook een jeugdsterr­entoernooi gespeeld met 269 deelnemers, een absoluut record. Op woensdag 31 mei wordt tevens een manche van de HBVL-Jeugdpadel­cup georganise­erd. Inschrijve­n voor alle jeugdsterr­entoernooi­en kan via: https://www.hbvl.be/jsc_kalender.

 ?? FOTO RR ?? Martens combineert zijn tenniscarr­ière met studies in de Verenigde Staten
FOTO RR Martens combineert zijn tenniscarr­ière met studies in de Verenigde Staten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium