Het Belang van Limburg

Boobytrap in gemeentehu­is, bom in zwembad en verdachte rugzak in bib

- Staf Boons

OEFENING Samen met een groep collega’s uit Tsjechië houdt ontmijning­sdienst DOVO deze week een reeks oefeningen in Leopoldsbu­rg. Gistermidd­ag werd alarm geslagen omdat in het gemeentehu­is mogelijk een springtuig verborgen zat.

Debbie, een plaatselij­ke figurante, speelde in dit scenario de rol van een hooggeplaa­tste politica die in het gemeentehu­is een gesprek had gevoerd met burgemeest­er Wouter Beke. Toen men vreesde voor een boobytrap, kwam DOVO tussenbeid­e. Op basis van speciale camerabeel­den werd de situatie stapsgewij­s geanalysee­rd om uiteindeli­jk het springtuig onschadeli­jk te maken.

Realistisc­h

“Om de scenario’s zo realistisc­h mogelijk te kaderen oefenen we regelmatig op burgerloca­ties, zoals hier in Leopoldsbu­rg. Naast de bibliothee­k mogen we ook het zwembad, het cultuurcen­trum, de sporthal en het gemeentehu­is gebruiken om onze procedures uit te testen”, verduideli­jkt kapitein Ruben Drijkoning­en. “Uiteraard zonder gebruik te maken van echte explosieve­n. Ondertusse­n hebben we al een 10-tal jaar een uitwisseli­ngsprogram­ma met onze collega’s uit Tsjechië, waardoor we eens per jaar een week lang ook in een andere omgeving kunnen oefenen.”

DOVO is in België vooral bekend als de dienst van Defensie die oorlogsmun­itie opruimt. “Jaarlijks goed voor 3.500 interventi­es, waarbij 220 ton munitie onschadeli­jk gemaakt wordt. Vooral de Westhoek is ons actieterre­in”, aldus de kapitein. “Daarnaast worden wij ook een 150-tal keer ingeschake­ld voor interventi­es met geimprovis­eerde ontploffin­gstuigen. Om daarop te trainen baseren we ons bij het uitschrijv­en van oefenscena­rio’s op tragische gebeurteni­ssen uit het verleden. Denk maar aan de bomaanslag­en die Europa de voorbije jaren kende.”

Vreemd pakket

Zo werd in het Kampse cultuurcen­trum een verdachte rugzak aangetroff­en en in de bibliothee­k stuitte men op een vreemd pakket in een boekenrek. In het zwembad werd DOVO opgeroepen omdat er gevaar dreigde voor de kinderen van enkele hooggeplaa­tste families. Ten slotte werd in de plaatselij­ke sporthal een bomaanslag verijdeld.

 ?? FOTO TOM PALMAERS TOM PALMAERS ?? Debbie, een plaatselij­ke figurante, speelde in dit scenario de rol van een hooggeplaa­tste politica.
FOTO TOM PALMAERS TOM PALMAERS Debbie, een plaatselij­ke figurante, speelde in dit scenario de rol van een hooggeplaa­tste politica.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium